2 december 2023

Deel blog:

meer doen met minder geld

‘Ga je het hiermee redden?’ vraagt mijn liefje terwijl hij €50,00 voor me neerlegt op tafel.

Ik lach en loop naar de koelkast die gevuld is met etenswaren.

‘Natuurlijk, zelfs zonder dat geld kom ik de komende dagen niet om van de honger,’ zeg ik, wetend hoe goed ik kan minimaliseren.

‘En als je het niet redt, heb je altijd nog granaatappels en sinaasappels uit de tuin,’ sluit hij lachend af. Verder hebben we het er niet meer over en hij vertrekt voor een week naar een ander eiland.

 

Geld is nodig

Geld is nog steeds een belangrijk onderdeel is in het leven van nu. Ik wil ook niet zeggen dat geld niet nodig is, want dan zou ik liegen. Op deze manier leven, is fijn voor even, maar blijft niet lang prettig. Ik houd er ook van om meer geld te hebben en niet te hoeven beknibbelen of na te denken waar ik mijn geld aan uit geef. Toch hebben al mijn jaren van weinig inkomen me wel geleerd dat hard werken om geld te verdienen niet de weg is naar een gelukkig leven. Geluk ervaar je alleen in het hier en nu en niet als je straks met pensioen gaat.

Wat je veelal ziet bij mensen die met pensioen zijn is dat ze tijd maken voor de dingen die ze echt leuk vinden. Alsof ze zichzelf dan eindelijk toestaan te genieten van het leven. Nee, dan kies ik er toch liever voor om nu al mijn geluksmomentjes te creëren, minder hard te werken en te genieten van wat het leven me brengt. Het goede nieuws is, dat je kwaliteit van leven niet omlaag gaat, maar juist omhoog. Omdat je veel meer tijd overhoudt. En met die tijd kun je heel veel geld besparen. Als je het slim aanpakt, kun je veel meer doen met veel minder geld.

 

Bron van geluk

In mijn podcast en in mijn boek ‘Volg je eigen weg deel ik het verhaal van Arjan, die volgens het principe leeft dat hij elke dag een pensioenmomentje neemt. Hij vindt het onzinnig om een groot deel van je leven heel hard te werken en vervolgens met pensioen te gaan. Waarom niet gewoon nu al genieten van het leven? Gelukkig zie ik steeds meer mensen om me heen die de ruimte maken voor die kleine rustmomenten. Ook ik heb ze veelvuldig in mijn leven toegevoegd. Dat komt omdat ik ze nodig heb. Ze helpen me vooruit. Ik doe het ook omdat ik niet geloof dat ik, als ik de pensioengerechtigde leeftijd heb, wil stoppen met werken. Alles wat ik nu doe vind ik veel te leuk om mee te stoppen. Vaak heb ik het idee dat ik nog maar net begonnen ben met het volgen van mijn levensmissie. Wat ik doe geeft waarde aan mijn leven en dat schijnt een grote bron van geluk te zijn, waardoor je langer leeft. Juist door minder hard te werken en te kiezen voor de dingen die ik leuk vind, heb ik veel meer balans in mijn leven.

 

Actief blijven, ook na je pensioen

Tijdens een van mijn wandelrondjes door de olijvenvelden zie ik de mannen in de velden die bezig zijn met de olijvenpluk. Bij elk veld waar ik voorbij kom, valt het me op dat er altijd minstens één oudere man tussen staat. Deze man doet gewoon mee met het hele proces van olijvenplukken. En dat is wat volgens mij zo belangrijk is in het leven. Dat je blijft meedoen en niet stil gaat zitten.

Ik zie het ook bij mijn ouders die, nu ze met pensioen zijn, nog steeds een heel vol leven hebben. Ze doen veel vrijwilligerswerk en mijn vader heeft zijn oude werk weer opgepakt. Gewoon omdat hij het leuk vindt om te blijven doen. Ik zie ook hoe goed het hen doet, ze zijn actief en vol energie. En ze hebben de ruimte hun echte pensioenmomentjes te pakken. Ze kiezen zelf wat ze willen. Maar ze zijn in beweging, hebben elke dag een doel, eten gezond en zijn verbonden met de mensen in hun omgeving.

 

Ikigai en de Blue zones

In het boek Ikigai vertellen schrijvers Francesc Miralles en Héctor Garcia over de Blue Zones. Je vindt hier ook meer over in de Netflix-documentaire Live to 100, Secrets of the blue zones. Blue Zones zijn plekken op de wereld waar mensen het gezondst zijn en heel oud worden. Je vindt er maar vijf op de hele wereld. En zelfs deze plekken dreigen te verdwijnen doordat de jeugd wegtrekt en zich niets aantrekt van de wijsheid van de ouderen in de gemeenschap. In een Blue Zone wonen veel mensen die ouder dan 100 worden. En wat je ziet is dat deze mensen vooral veel bewegen, voeding van eigen bodem eten, genieten van het leven en de mensen om hen heen en nog steeds een doel hebben in hun leven. Ze worden niet weggestopt in tehuizen, maar zijn onderdeel van de families.

Het gedachtegoed van de Blue Zones kun je heel goed overal ter wereld introduceren, maar dat betekent wel dat we op een andere manier naar ons leven moeten gaan kijken.

 

Meer doen met minder geld

In het interview dat ik deed met Jeroen Komen spreken we over hoe je meer kunt doen met minder geld als je je levensstijl verandert. Jeroen verkocht zijn bedrijf en berekende dat hij een paar jaar van dat geld zou kunnen leven. Daarna moest er echt wel weer wat inkomen bij, anders zou hij de levensstijl die hij had niet kunnen voortzetten. Maar door zijn bedrijf te verkopen, had hij veel meer tijd, waardoor hij automatisch zijn levensstijl veranderde. Na een paar jaar bleek dat hij veel langer met het geld kon doen dan hij van te voren had bedacht. Hij had meer tijd en besloot bepaalde zaken niet meer te doen. Hij ging zelf koken, in plaats van afhalen en uit eten, parkeerde verder weg en nam het openbaar vervoer, in plaats van midden in de stad te parkeren, omdat dat tijdswinst opleverde. Als je minder hard hoeft te werken en minder afspraken hebt, dan ga je rustiger leven. Grote kans dat je dingen gaat doen die je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Daardoor heb je veel minder behoefte (lees: geld) aan aankopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Je bent innerlijk gelukkiger en hebt dingen van buiten niet meer zo nodig.

 

Heb ik het gered met €50,00?

Zonder enig probleem. Na een week heb ik nog €36 over. Hoe dat kan? Er was voldoende eten en drinken in huis en op dit kleine eiland heb ik verder maar weinig nodig. Toch had ik een heerlijke week. Ik heb gewandeld, gefietst, gezwommen, gewerkt. Met alle luxe die we hebben gecreëerd in een leven heb ik voldoende aan een dak boven mijn hoofd, eten en liefde. De rest doet er eigenlijk niet zo veel toe. Wie maakt het uit of ik wel of geen designertas heb of de laatste mode draag. Ik voel me er echt niet beter door. Want uiteindelijk zit dat ook allemaal in jou.

 

Wil jij ontdekken wat echt belangrijk is voor jou, zodat je meer kunt doen met minder geld? Meld je dan aan voor Schrijf je leven, 52 weken schrijfinspiratie om het leven te creëren dat het beste bij je past. Door middel van wekelijkse schrijfopdrachten, kom je dichterbij jezelf en ontdek je wat jij echt nodig hebt.

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.