29 maart 2024

schrijven om jezelf beter te leren kennen - Maria Johanna

In deze nieuwe aflevering van de Schrijf je leven podcast ga ik in gesprek met Maria Johanna: Schrijfster en Pionier in Plant Medicijnen. Maria Johanna, voorheen bekend als Mariëtte Schouten, is een prominente figuur in de wereld van spirituele groei en alternatieve geneeswijzen. Naast het schrijven van haar boeken ‘Quarterlife Challenge‘, ‘Angel Kisses‘ en ‘Microdosing‘, begeleidde ze al duizenden mensen tijdens Ayahuasca Retreats en thuisceremonies. Ze runt een succesvolle webshop in plantmedicijnen en is net terug van een inspirerend verblijf op Bali. Maria Johanna heeft haar passie omgezet in een krachtige bron van heling en transformatie voor velen.

Schrijven om antwoorden te vinden

‘Ik begon ooit te schrijven om mijn hoofd leeg te maken. Mijn leven was jarenlang best wel een zoektocht en ik zocht helderheid om keuzes te maken. Dus begon ik te schrijven,’ vertelt Maria Johanna als ik haar vertel wat de rol van schrijven in haar leven is. Ondertussen heeft ze al die verhalen gebundeld in de drie boeken die ze de afgelopen tien jaar heeft uitgegeven.

De publicatie van een boek

‘Het schrijven van mijn boeken heb ik altijd heel eenvoudig gevonden. Mijn eerste boek schreef ik zo snel, het was alsof ik verliefd was, elke dag keerde ik met zoveel plezier weer terug naar mijn computer om verder te gaan. Het proces dat daarna komt is vaak veel ingewikkelder,’ zegt Maria. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Want na het schrijven, komt het redactieproces èn het uitgeven. En de bijbehorende promotie. En dat is toch elke keer wel weer een ding. Zo heeft Maria haar boek ‘Angel Kisses’ nog niet gelanceerd, terwijl het wel al gedrukt is.

Je bent een kanaal

We hebben het over je boek loslaten en de wereld in laten gaan. Iets wat voor ons beide niet de eenvoudigste stap is in het maken van een boek. We ontdekken dat we eigenlijk altijd een kanaal zijn dat een verhaal te vertellen heeft, maar dat het verhaal niet van ons is. Hoe graag we ook willen geloven dat het wel zo is. Maar een boek wil geschreven worden, het licht zien en dan mag het vleugels krijgen. Maar hoe laat je een verhaal los dat zo aan jezelf gekoppeld is, zoals een roman over je eigen leven?

Het uitgeven van een persoonlijk verhaal

‘Door mijn persoonlijke verhaal in een boek te zetten, kwamen er antwoorden naar boven die ik niet had gekregen als ik het boek niet had geschreven. Vooral in mijn familie kwam er veel los toen ik het boek ‘Angel Kisses’ uitbracht.’ In de podcast vertelt Maria uitgebreid over de positieve verandering die het uitgeven van haar boek teweegbracht in de relatie met haar vader.

Schrijven om jezelf beter te leren kennen

Schrijven is een krachtige tool om jezelf beter te leren. Door dagelijks met jezelf op het papier in gesprek te gaan, krijg je antwoorden waarbij je ontdekt wie je werkelijk bent. Het helpt je om door je eigen processen heen te bewegen en situaties vanuit een ander licht te bekijken.

Je eigen marketing doen

‘Als schrijver moet jij je eigen marketing doen. Je bent als schrijver een pionier en loopt vaak voor de troepen uit. Dat kan betekenen dat je niet direct de feedback krijgt die je hoopt op je boek. Dus alle positieve reacties zijn fijn en die krijg ik gelukkig veelvuldig.’

Wil je meer weten over Maria Johanna, volg haar dan op Instagram, of bekijk haar website.

 

Wil je andere podcasts luisteren met inspirerende ondernemers? Check dan hier het overzicht met alle afleveringen uit de podcast van de afgelopen jaren.

Wil jij het leven creëren dat het beste bij je past? Meld je dan aan voor Schrijf je leven, 52 schrijfrituelen om het leven te creëren dat het beste bij je past.

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.