7 april 2020

Deel blog:

Op je 50e met pensioen, wie wil dat nou niet? En wat als je bedenkt dat Arjan Vera eigenlijk al 25 jaar als pensionado leeft? Arjan leeft een heel relaxed leven, hij wisselt de zomer- en winterseizoenen af door te werken in het toerisme en werkt zomers in Griekenland en in de winter vaak in de wintersport. Na 25 jaar veel afwisseling is hij nu op zoek naar een manier om nog relaxter te leven en meer substantieel inkomen te creëren door online diensten aan te bieden. Je vindt meer informatie over Arjan op zijn websites, Routaki.com en Aj4u.info.

Arjan en ik zijn bijna 5 jaar samen geweest en in die periode werkten we samen in het toerisme. 24/7 samen en we woonden in veel kleine ruimtes. Dat we elkaar daardoor vrij goed kennen lijkt een understatement. Arjan maakt met Routaki routes voor vakantiegangers op Kreta en wisselt daarnaast al ruim 25 jaar de seizoenen af in zomer- en wintertoerisme.

Seizoenswerk verveelt me nooit

“Ik heb nooit een 9 tot 5-baan in Nederland gehad met een goed salaris en de vastigheid van een eigen huis. Ik doe dit omdat ik het leuk vind, sinds kort weet ik ook waarom. Toen ik vorig jaar een periode in Nederland werkte en ’s ochtends vroeg moest forenzen met de trein, wist ik waarom ik intuïtief altijd heb gekozen voor het leven dat ik leid. Ik werk nu ruim 25 jaar in seizoenswerk en het verveelt nooit, juist omdat elk seizoen anders is. Ik begon in 1994 als skileraar en daarna kon ik meteen de zomer die daarop volgde gids worden op Kreta. Zo ontdekte ik na een jaar dat die twee seizoenen heel mooi op elkaar aansluiten. Ik ben nooit meer gestopt.”

“Het is altijd leuk geweest, maar de onzekerheid begint me nu parten te spelen. Elk half jaar beslist een ander of hij me wel of niet aanneemt en dat is steeds spannend. Daarom wil ik nu een leven creëren waarin ik meer passief inkomen kan creëren. Ik ben actief bezig dat te realiseren. Waar leeftijdsgenoten nu praten over met pensioen gaan, heb ik het gevoel dat er een wereld voor me open gaat. Ik wil nog heel veel ontwikkelen en doen.”

Koning pensioenmomentjes

Arjan is wat mij betreft de specialist in het creëren van ‘pensioenmomentjes’. Hij weet als geen ander tussen de drukte door vaak even een moment van rust te creëren, bijvoorbeeld door na hard werken met een drankje te ontspannen en uit te kijken over zee. Even rust, voor de drukte weer begint.

“Soms leef ik inderdaad wel als een pensionado. Ik doe niet aan pensioenopbouw, ik leef nu. Vakantiegasten vinden dat vaak gek, ze zijn geconditioneerd in hun denken dat je moet werken om je pensioen op te bouwen. Ik doe het anders en geniet nu, omdat ik weet dat ik altijd kan blijven werken”.

Hard werken bestaat niet

Arjan vertelt over de lange dagen die hij afgelopen seizoen maakte op Kreta, ik vraag hem of dat voelt als hard werken.

“Nee, zo zie ik dat niet. Ik vraag me wel vaak af; wat is werk? Als je in een mooie omgeving werkt, voelt het niet als werken. Afgelopen seizoen had ik een wat minder seizoen qua werk. Alles was op zich perfect geregeld, maar ik voelde me er niet altijd goed bij, dan lijkt het op hard werken. Maar deze periodes duren nooit lang, elk seizoen is eindig en dan komt er weer iets anders op mijn pad. Ik maak de seizoenen wel altijd af, als ik ja heb gezegd, dan ga ik ook door. Maar ik kan me niet voorstellen dat ik, net als mijn vader, 35 jaar in hetzelfde bedrijf zou werken.”

Het complete interview met Arjan vind je in mijn boek Volg je eigen weg.

Ik wens je heel veel plezier met deze aflevering van de Volg je eigen weg podcast, wil je geen aflevering missen? Meld je dan aan voor de podcastserie en krijg alle updates automatisch in je mailbox. Of volg me via SpotifyiTunes of Podbean.

Super leuk als je even laat weten wat je van deze aflevering vindt, dan kan door de aflevering te liken op de verschillende platformen, of door een comment achter te laten! Ik hoor graag van je!

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.