19 april 2024

hoe creëer je een schrijfroutine

Een boek schrijven is geen lineair proces. Het is een proces van starten, stoppen, creëren, verwijderen, herschrijven en vooral heel veel woorden op papier zetten. Woorden die misschien wel nooit in je boek terecht gaan komen, maar die je nodig hebt om te komen bij het verhaal dat je werkelijk wilt vertellen. Om in een schrijfritme te komen, heb je een schrijfroutine nodig.

Want alleen door veelvuldig te schrijven, blijf je creatief en komt jouw boek er uiteindelijk wel. Hoe lang het duurt voor je een boek hebt geschreven, hangt volledig af van: de tijd die je hebt om te schrijven, het verhaal dat je wilt schrijven, de hulp die je inschakelt tijdens het schrijfproces. Hierover lees je in dit blog meer.

Hoe creëer je een schrijfroutine?

Iedereen steekt anders in elkaar, daarom is er ook geen vast stramien om je schrijfspier te trainen. Wat wel nodig is, is vrijwel dagelijks oefenen. Dit kan zijn door in een dagboek te schrijven en je dag te beginnen met het volschrijven van drie pagina’s, het kan ook door elke dag een klein verhaal te schrijven van ongeveer 500 woorden.

  1. Zorg voor een vaste schrijfplek
  2. Zorg voor een vast tijdstip
  3. Kies je favoriete schrijftool
  4. Maak er een speciaal moment van
  5. Zorg dat je niet afgeleid wordt

1. Zorg voor een vaste schrijfplek

Als je met pen en papier, op een laptop of tablet schrijft, dan kun je natuurlijk overal schrijven. Je pakt je benodigdheden en gaat aan de slag. Toch kan het beter helpen als je een vaste plek hebt die je gebruikt om jouw schrijfroutine kracht bij te zetten. Dat kan het bureau zijn waar je ook aan werkt, maar je kunt er ook een speciale plek voor creëren. Een plek waar je ultiem geïnspireerd blijft. Hoe die plek eruit ziet, dat is helemaal aan jou. Ben je snel afgeleid, zorg dan voor een plek die rustig is. Heb je juist de omgeving nodig voor inspiratie, dan werkt het beter om te kiezen voor een plek met uitzicht of inspirerende attributen.

2. Zorg voor een vast tijdstip

Een vast moment op de dag maakt je schrijfroutine krachtiger. Ik schrijf het liefste in de ochtend. Als alles om me heen nog stil is en ik nog niet afgeleid ben door mijn telefoon, social media of email. Jarenlang begon ik al om 06.00 uur te schrijven. Dat voelde altijd als mijn heilige moment, voordat mijn andere werkzaamheden begonnen. De stilte van de ochtend kan je creativiteit aanwakkeren, maar het kan ook zijn dat je liever schrijft op het midden van de dag of juist in de avond. Onderzoek welk tijdstip voor jou werkt en blok dat moment in je agenda. Dat is jouw moment. En dat kun je zelfs doen met maar 20 minuten per dag.

3. Kies je favoriete schrijftool

Hoe schrijf jij het liefst? Met pen en papier of juist op de computer? Ik wissel het graag af. Er zijn periodes dat ik liever op papier schrijf en andere momenten pak ik meteen mijn laptop erbij. Als je met pen en papier schrijft, zorg dan voor materiaal waar je blij van wordt. Want niets is zo vervelend als een haperende pen, een te scherp of juist onscherp potlood of papier waar je pen niet lekker overheen glijdt. Ook online kun je kiezen voor schrijftools. Ik werk nog altijd het liefste met Word, omdat die opzet me nog altijd doet denken aan een veel papier.

4. Maak er een speciaal moment van

Als je jouw ware verhaal op papier wilt zetten, dan is het van groot belang dat je contact maakt met je innerlijke stem. Want dat is jouw waarheid. Om die te horen kun je voor je begint met je schrijfroutine een korte meditatie doen, of een ander schrijfritueel. Het gaat erom dat je leert luisteren naar die stem, die jouw verhaal het beste op papier kan zetten.

5. Zorg dat je niet afgeleid wordt

Als je weinig tijd hebt om te schrijven, zorg er dan voor dat je ook werkelijk niet afgeleid wordt tijdens je schrijfroutine. Zeg tegen je huisgenoten dat ze je niet mogen storen (alleen in uiterste noodgevallen natuurlijk😉) en zet je telefoon uit. Geef jezelf echt even de ruimte om de woorden te laten stromen. Zodat je werkelijk ook in weinig tijd jouw verhaal op papier kunt zetten.

Wil jij hulp bij het creëren van een schrijfroutine?

Meld je dan aan voor Schrijf je leven, 52 schrijfrituelen om jouw ware stem te vinden.

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.