21 april 2020

Deel blog:

Jeroen Komen is pionier, hij ging op zijn 16e liftend, naar school, trok op zijn 18e met een rugzak de wereld over, begon al snel zijn eigen bedrijf in computers (wat in die tijd enorm vooruitstrevend was, want er waren nog bijna geen computers) en kocht toen hij zich verveelde zijn eigen vliegtuig. Daarmee vloog hij door Europa en schreef zijn eerste boek, Ik kan vliegen, met foto’s van zijn reizen. Hij was tevens een van de eerste Nederlanders met een elektrische auto.

Na jaren vrijheid en reizen is Jeroen een paar jaar geleden vader geworden en beweegt zich nu meer in zijn eigen kleine wereld. Hij verdiept zich verder in groene energie om uiteindelijk een energiezuinig huis te bouwen.

Jeroen en ik kennen elkaar al jaren. We ontmoetten elkaar toen ik net begon met werken. Ik logeerde vaak in zijn huis als hij op reis was, soms leefden we er tijdelijk samen.

Liftend naar school

“Op mijn 16e lifte ik naar school. Ik had een lekke band en geen zin die te plakken. Mijn moeder wilde haar fiets niet aan me uitlenen en vond dat ik moest lopen. Ik dacht, ik kan ook gaan liften. Dat heb ik toen heel lang gedaan. Ik ontmoette op die manier veel leuke mensen. Daarom was de keuze om op mijn 18e de wereld in te trekken vrij natuurlijk. Tot mijn 23e heb ik veel over de wereld gezworven. Tijdens die reizen begon ik al een beetje met ondernemen en besloot dat voort te zetten toen ik op mijn 23e ging studeren.”

Studeren omdat ik het wilde, niet om een papiertje te halen

“Toen ik de middelbare school verliet wist ik dat studeren lastig zou worden, ik wist daarom niet of ik het wel wilde. Op reis kreeg ik een wijze raad, “als het ooit nog eens knaagt te gaan studeren, doe het dan. Spreek met jezelf af dat het er niet om gaat af te studeren, maar dat je de studie doet. Je begint met het voornemen het een jaar te doen, je doet je best en als het na een jaar niet goed gaat, stop je er mee.” Dat advies heb ik meegenomen, toen het combineren van werken en studeren echt niet meer ging, ben ik met mijn studie gestopt.”

Pionieren met computers

“Ik startte mijn bedrijf in de beginperiode van de intrede van de computer. Het begon ermee dat ik naar bedrijven ging om 1 computer te installeren waar wel 10 mensen gebruik van maakten. Iedereen had ook nog een typemachine. Vervolgens kwam de introductie van email. En later de grote verandering naar locatie-onafhankelijk werken. Ik deed mijn werk kennelijk op zo’n aanstekelijke manier dat mensen steeds mee wilden in die veranderingen. In het begin vond iedereen de veranderingen leuk, maar zodra een oplossing een gewoonte wordt, worden mensen boos als het niet werkt. Dan moet je op een andere manier werken. Ik ben een pionier, ik doe graag nieuwe dingen, toen dat niet meer werkte binnen mijn bedrijf, ben ik iets anders gaan doen.”

Wil jij ook je eigen weg volgen? Lees dan mijn boek Volg je eigen weg en ontdek wat jij kunt doen om het leven te creëren dat het beste bij je past. Het complete interview met Jeroen vind je ook in mijn boek Volg je eigen weg.

Ik wens je heel veel plezier met deze aflevering van de Volg je eigen weg podcast, wil je geen aflevering missen? Meld je dan aan voor de podcastserie en krijg alle updates automatisch in je mailbox. Of volg me via SpotifyiTunes of Podbean.

Super leuk als je even laat weten wat je van deze aflevering vindt, dan kan door de aflevering te liken op de verschillende platformen, of door een comment achter te laten! Ik hoor graag van je!

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.