3 augustus 2016

Leven zonder huis, het is heerlijk èn uitdagend tegelijk. Je krijgt de kans in huizen te wonen waar je normaal gesproken nooit zou kunnen (of willen) wonen. Je doet ideeën op voor hoe jij het zou willen als je zelf je huis mag inrichten. In een stad die je al jaren kent ontdek je wéér nieuwe wegen, straten en pleinen. En je ontdekt landen en steden op een hele andere manier dan je zou doen als je op vakantie bent.
Live life like a local, is een groot gewin van deze manier van leven en reizen.

Maar…. Er zit ook een andere kant aan. En die kant, die zie je meestal niet op de foto’s. Steeds maar weer verhuizen (ook al heb je maar weinig spullen bij je) kost energie en tijd en als je de energie niet hebt en de tijd niet wilt maken, dan kom je wel eens voor minder prettige momenten te staan. De laatste weken leerde ik weer een mooi lesje in tijd en ruimte maken voor verandering. En omdat je misschien zelf binnenkort ook wel eens een tijdje zonder huis leeft of omdat je er aan denkt eens iets heel anders te gaan doen met je leven, deel ik graag mijn ervaringen met je!

Waar je ook naartoe gaat, of je nu reist in NEderland of daarbuiten, bij elke verandering kost het een paar dagen om te wennen aan een plek. Het gaat dan niet alleen om hoe je je in het huis voelt, je gaat ook op zoek naar de beste winkels in de buurt waar ze de producten verkopen die jij graag in huis wilt hebben, maar je moet ook weer wennen aan de geluiden uit de buurt of geluiden in huis. En de staat van het huis is altijd verschillend. Zo zijn sommige huizen oases van rust, waar je meteen de stilte ervaart, of huizen waar meer spullen staan en meer viezigheid is.

Elk huis heeft tijd nodig om je te ontvangen

De laatste dagen besef ik dat je bij elke verhuizing de tijd moet nemen om te landen, om het huis eigen te maken en je spullen op een plekje te zetten. Zodat het toch als thuis voelt, zelfs al is het maar voor een paar dagen of weken. Een huis heeft altijd een bepaalde energie. Positieve of negatieve, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit, als je er gevoelig voor bent, pik je toch het een en ander op. Daarom is het bij deze manier van reizen van groot belang dat je stevig in je schoenen staat en weet wie je bent. Dat je weet wat je nodig hebt èn dat je in staat bent jezelf ook daadwerkelijk te geven wat je nodig hebt. Als je je thuis voelt bij jezelf, voel je je ook in huizen vaak snel thuis. En hoe vaker je van huis wisselt, hoe makkelijk het is om je ergens thuis te voelen. Bij mij gaat het soms heel snel, omdat ik me niet aan plekken hecht, voel ik ook geen verdriet om wat is geweest en ben ik altijd snel ingewijd in een huis, op praktisch niveau. Energetisch gezien moet ik echt rekening houden met het feit dat het soms even tijd kost.

Sommige huizen passen beter bij wie je zelf bent dan andere, dit kan te maken hebben met de inrichting, de locatie de hoeveelheid spullen en de manier waarop mensen met hun huis omgaan. Zo voel ik me prettiger in huizen waar weinig spullen zijn, waar rust is en veel licht. Toch kan ik me ook in andere huizen gemakkelijk thuis voelen, door op mijn manier mijn plekjes te creëren.

Zorg goed voor jezelf, wees je bewust van je behoeften.

Een belangrijk onderdeel van deze manier van leven is dat je energiek blijft in steeds veranderende omgevingen. Hoe vaak ik dit nu ook al heb gedaan, voor het eerst in mijn leven, ben ik heel bewust wat er met me gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Vandaag een lijstje met tips (gebaseerd op mijn eigen ervaringen) als je ook als een nomad wilt gaan leven en daardoor regelmatig van huis gaat veranderen. En wees je bewust dat jij vaak zelf de keuze maakt om zo te leven, dus dat er niemand anders is dan jij die een situatie kan veranderen.

Onderzoek wat je nodig hebt in een huis of ruimte waar je logeert en kies daar de huizen op uit. Zeg dus ook nee tegen huizen die minder goed passen bij jouw behoeften (niet iedereen heeft overigens dezelfde uitdagingen als ik besef ik nu ik dit opschrijf, het kan heel goed zijn dat er mensen zijn die overal goed functioneren). Je zult waarschijnlijk wel een aantal logeeradressen moeten uitproberen om te ontdekken wat jij nodig hebt.

Zorg goed voor jezelf, eet gezond (voeding die bij jou past), zorg voor een goed slaapritme (probeer elke dag rond dezelfde tijd te gaan slapen èn op te staan) en maak tijd voor beweging (ga regelmatig wandelen, hardlopen of fietsen, een goede manier om de buurt te leren kennen èn om in beweging te blijven). Slapen kan een uitdaging zijn als je vaak in een ander bed slaapt. Het ene bed is nu eenmaal beter dan het andere. Als je het prettig vindt, is het slim je eigen kussen mee te nemen en misschien zelfs eigen beddengoed. Omdat ik zo licht mogelijk wil reizen, maak ik altijd gebruik van de handdoeken en het beddengoed dat beschikbaar is (maar wellicht ga ik hier binnenkort wel verandering in aan brengen).

Creëer je eigen dagritme, start met een ochtendritueel. Bij mij bestaat dat uit yoga en meditatie, je kunt de dag ook beginnen met een lekker kopje koffie of thee en luisteren naar je favoriete muziekje. Doe de dingen die jij fijn vindt, zo blijf je dichtbij jezelf en houd je je energie vast. Als je met mensen samenwoont is de verleiding groot om mee te gaan in hun ritme. Als jij een eigen ritme hebt en hier goed op functioneert, is het belangrijk daar aan vast te houden. Ook wat betreft eetgewoonten. Als jij het belangrijk vindt een bepaald voedingspatroon aan te houden, laat je dan niet verleiden door andere gewoonten, jij weet ten slotte het beste wat jouw lichaam nodig heeft.

Zorg voor een paar eigen spulletjes of creëer een ruimte die is ingericht op jouw levensstijl. Bij mij is het meestal de eettafel in de woonkamer. Ik verwijder de spullen van de eigenaren en leg al mijn persoonlijke spullen er op. Rond deze tafel speelt mijn leven zich dan ook veel af.

Maak het huis schoon op de dag dat je aankomt. Het ene huis is schoner en opgeruimder dan het andere. Daarom is het goed zelf even met een doekje en een bezem of stofzuiger door het huis te gaan. Op die manier maak je het van jezelf en weet je dat de viezigheid die je ziet ook daadwerkelijk van jou is. Dit hoef je natuurlijk niet in elke kamer te doen, maar vooral in de ruimtes waar jij veel bent (zoals de keuken, badkamer, toilet, slaapkamer en woonkamer). Door wierook te branden of even lekker alle ramen open te zetten, krijg je frisse lucht het huis binnen en kun je het daarna vullen met je eigen energie en geuren. Het kan ook helpen om lekker verse bloemen in huis te zetten, zodat je het huis echt voor jezelf inwijdt.

Geef jezelf ook de mogelijkheid een ander huis te zoeken als de plek waar je verblijft niet bij je blijkt te passen. Mocht je nu een afspraak met iemand hebben gemaakt en je hebt het huis niet gezien en je voelt je er toch niet thuis, maak dan ook de afspraak met de eigenaren dat je weer kunt vertrekken. Het gaat om jouw welzijn, als jij je ergens niet prettig voelt, dan is dat een goede reden om voor jezelf te kiezen en op te stappen. Dit is mij overigens nog nooit overkomen, maar ik kan me voorstellen dat er plekken zijn waar de energie gewoon niet zo lekker is of de buurt niet prettig om te verblijven. Er is altijd een plek om te wonen!

Besef dat wennen altijd een paar dagen duurt. Neem de tijd om de rust te vinden op je nieuwe plek, net als wanneer je op vakantie bent, ben je weer in een nieuwe omgeving. Het is lang niet altijd meteen perfect en je zult je niet altijd meteen helemaal top voelen, neem dat in ogenschouw en laat het gebeuren. Vecht er niet tegen en vlucht niet weg, het gaat vanzelf over!

Nogmaals deze way of life past helemaal bij wie ik ben, wat ook bij mij past is dat ik steeds weer voel en ervaar wat er met me gebeurt in nieuwe situaties. Ik kan je ondertussen van alles vertellen over reizen, minimalistisch leven en oppassen op huizen. Denk je er aan om ook zo te gaan leven, of heb je vragen? Je kunt me altijd mailen of we plannen een Skype-afspraak in om kennis te maken.

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.