4 augustus 2020

Op Instagram deelde ik onlangs al mijn twijfel of ik social media nu wel of niet leuk vind. Een van de dingen die social media me oplevert is inspiratie en nieuwe contacten en daar word ik wel super blij van. Zo werd ik door mijn mastermindgenootje Eveline Broekhuizen (met wie ik ook deze podcast opnam) getipt op het boek Ruimte voor Liefde van Joyce Spijker. En ik besefte dat ik het zo leuk vond dat ik er graag een review over schrijf.

 

ruimte voor liefde

is voor mij om meerdere redenen een belangrijk boek. Het eerste is dat ik niet geloof in de manier waarop wij onze relaties hebben vormgegeven. Ik geloof dat het tijd is voor een ander perspectief op relaties. Dat merk ik niet alleen in mijn eigen verlangens, ook in de gesprekken met vriendinnen en ontwikkelingen in de maatschappij. Het gaat niet alleen over seksuele verlangens en de ruimte om vreemd te kunnen gaan in je relatie. Het gaat mij er om dat we een nieuwe werkelijkheid scheppen voor de manier waarop je een relatie kunt of wilt vormgeven.

 

liefde op de prairie

Zoals ik ook in Volg je eigen weg schrijf zijn relaties zoals we die nu kennen en het verlangen om de rest van ons leven samen te zijn niet altijd zo geweest. In ons leven op de prairie hadden we geen langdurige relaties met 1 persoon, we hadden relaties met meerdere personen en zorgden voor elkaar. Mannen wisten vaak niet eens welk kind van hen was, dus zorgden ze met elkaar voor alle kinderen. Omdat we dicht op elkaar leefden, deelden we veel meer met elkaar, ook generaties onderling. Het was dus veel logischer ook dat je als vrouwen voor elkaars kinderen zorgde.

 

seksuele revolutie

Steeds meer vrouwen om me heen gaan door een soort seksuele revolutie heen. Een revolutie die niet zozeer alleen over seks gaat, maar wel waarin ze hun sensualiteit en seksualiteit willen ontdekken en op zoek gaan naar nieuwe relatievormen. Wat we ontdekken is dat het helemaal nog niet zo eenvoudig is een open relatie te hebben of meerdere relaties naast elkaar. Joyce voerde gesprekken met mensen die het gewoon echt anders doen. Alle kanten worden belicht. De monogame relatie waar vreemdgaan geen optie is. Relaties waarbij partners met elkaar op zoek gaan naar avontuur door erotische feesten te bezoeken. En relaties met meer dan 2 personen.

 

mijn eigen relatie

In mijn eigen relatie spreken we veel over het hebben van een open relatie. We hebben afgesproken dat alles mogelijk is, zolang we er over blijven praten. En dan komt er dus van alles naar boven. Momenten bij mij van een hevig verlangen naar seks met een andere man, naar totale overgave aan mijn eigen partner. Maar ook een verlangen naar samenwonen met meerdere mensen (mannen en vrouwen), zodat je niet alles uit een partner hoeft te halen. Want dat is in mijn ogen waar het vaak misgaat in relaties. Dat je alles wat je zoekt uit een partner wilt halen. Tot nog toe blijft het vooral bij praten en bij mezelf onderzoeken wat ik zou willen. Door het lezen van Ruimte voor liefde ontdek ik waar mijn behoefte op dit moment ligt. En dat dit ook gewoon weer kan veranderen naarmate de tijd verstrijkt.

 

je bent niet van elkaar

Als partners ben je niet van elkaar, je hebt besloten een periode met elkaar mee te wandelen op jouw eigen weg. Die relatie kan een leven lang duren, maar dat hoeft niet. Steeds vaker blijkt dat het helemaal niet werkt voor de lange termijn. Dus waarom zouden we onszelf pijnigen dit wel te willen nastreven. Overigens is niets menselijks mij vreemd, want ook ik zou de rust willen hebben om voor altijd samen te kunnen zijn met mijn partner. Maar misschien is dat niet haalbaar. Omdat je je leven leeft en je samen en persoonlijk groeit.

 

blijf praten

Wat me uit Ruimte voor liefde bij blijft van alle verhalen is dat het van groot belang is dat je blijft praten. Dat je uitspreekt waar je naar verlangt en hoe je het voor je ziet. Maar ook dat je blijft invoelen hoe een ander dat ervaart. Want jij kunt een behoefte hebben, dat zegt niet dat je partner die ook heeft. Het kan juist zijn dat een verlangen tussen jullie in gaat staan en dat jullie dan niet verder kunnen. De essentie blijft uiteindelijk dat je kiest om in liefde bij elkaar te zijn, als blijkt dat dit niet meer werkt, dan is het aan jullie om ook in liefde weer uit elkaar te gaan.

 

ruimte voor liefde het boek

Ruimte voor liefde maakt haar belofte zeker waar, het leest echt als een magazine. Het heeft me geleerd dat er veel meer manieren zijn om je relatie vorm te geven dan ik tot nu toe had gedacht èn er is in mijn ogen nog veel meer ruimte om je eigen relaties vorm te geven. Wat wil je wel en niet, hoe doe je dat dan en hoe blijf je open en eerlijk met elkaar communiceren?

Ruimte voor liefde bestel je bij bol.com of via de website van Joyce Spijker.

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.