27 januari 2024

hoe maak je van een blog een boek

Hoe maak je van een blog een boek? In de afgelopen 15 jaar gaf ik 4 boeken uit. De drie non-fictieboeken die ik schreef ontstonden na steeds lange periodes bloggen. Hoewel ik mijn periodes van bloggen vaak niet instapte met de intentie ook een boek te schrijven, waren de blogs toch essentieel om de boeken te schrijven. Daarom neem ik je in deze podcast mee naar het antwoord op de vraag: hoe maak je van een blog een boek?

Kennis delen

Als ondernemer heb je heel veel kennis om te delen. Al die verhalen zijn uitermate geschikt om te delen in een blog of in een podcast (of allebei). Al die geschreven blogs maken al snel de inhoud van een boek. Dus hoe meer je blogt, hoe logischer het is dat je ook ooit een boek kunt uitbrengen. Als je dat wilt natuurlijk!

De rode draad van je verhaal

Maar consequent bloggen helpt je niet alleen om een boek te schrijven, het helpt je ook om de rode draad van je verhaal helder te krijgen. Want door je ideeën op papier te zetten en te delen met lezers, ga je ontdekken waar je nu eigenlijk echt over wilt praten. De reacties van je lezers zijn ook van invloed op jouw verhaal. Zo kun je testen of jouw verhaal past bij de mensen die het lezen of dat je wellicht op zoek moet naar een andere doelgroep. Of dat je je verhaal wilt aanpassen bij de lezers die je hebt.

Hoe maak je van een blog een boek?

Als je een jaar lang wekelijks een blog hebt geschreven, heb je uiteindelijk meer dan voldoende geschreven voor een boek. Wat niet wil zeggen dat je boek dan meteen klaar is natuurlijk. Het is niet zo dat je een boek hebt als je al je blogs achter elkaar zet. Blogs hebben voor een plek in je boek vaak nog redactie nodig. En je moet je rode lijn helder hebben. Door continu te bloggen, zie je wel wat je boek voor je kan betekenen. Schrijf dus nooit je blogs met de intentie van het schrijven van een boek. Schrijf omdat je jouw verhaal wilt delen. Omdat jij gelooft dat jouw verhaal het waard is om te vertellen.

De boeken die ik schreef

In de podcast vertel ik je over het proces van blog tot boek aan de hand van de boeken die ik zelf schreef vanuit mijn blogs. Dit begon zo’n 15 jaar geleden toen ik begon te schrijven over eten toen ik werkte als kok, van daaruit ontstond het boek Natuurlijk! Eten! Daarna schreef ik over het Achtvoudig pad van yoga, dat resulteerde in Geluk in 8 koppen thee. Volg je eigen weg ontstond vanuit het idee dat het mogelijk moest zijn het leven te creëren dat het beste bij je past. Zelfs als de maatschappij en de mensen om je heen je vertellen dat het niet kan.

Een verhelderend proces

Steeds was het weer een verhelderend proces om van een blog een boek te maken en te beseffen dat alle content er eigenlijk al is. Als je ooit een boek uit wilt geven, help je jezelfdoor regelmatig een blog te schrijven. Door te bloggen word je rode lijn van je verhaal helder en train je je schrijfspier. Een boek schrijf je namelijk alleen maar door heel erg veel te schrijven.

 

Wil je andere podcasts luisteren uit de Schrijf je leven podcast? Check dan hier het overzicht met alle afleveringen uit de podcast van de afgelopen jaren. Je kunt de podcast luisteren via SpotifyGoogle PodcastiTunes en Podcast Addict.

Wil jij meedoen aan het programma van Blog tot boek? Kijk dan snel hier voor meer informatie of meld je aan voor de gratis masterclass Van Blog tot boek op 21 april 2024, om 11.00 uur (door je aan te melden ontvang je ook de replay, als je er toch niet bij kunt zijn).

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.