9 augustus 2020

Deel blog:

In gesprek met Hanneke van Onna

Vandaag spreek ik met Hanneke van Onna over financiële onafhankelijkheid. Ik ontmoette Hanneke van Onna vorig jaar en ik voelde meteen, wat een bijzondere vrouw ben jij. Soms heb je van die ontmoetingen waarvan je weet, wij gaan elkaar nog regelmatig tegen komen. Het duurde even voor we weer contact hadden, maar kennelijk was ik ook nog niet klaar voor de grote duik in het creëren van financiële onafhankelijkheid. Hanneke is schrijver van het boek The Money Issue en helpt vooral vrouwen de stap naar financiële onafhankelijkheid te zetten.

 

kiezen voor financiële onafhankelijkheid

Het is kerst 2014 als Hanneke van Onna zichzelf op de keukenvloer vindt. Volledig in paniek, niet meer wetend hoe ze er voor moet zorgen de huur van de volgende maand te betalen. Dat moment is hét keerpunt in haar leven en de reden dat ze nu vrouwen helpt financieel onafhankelijk te worden. Daar op de keukenvloer besefte ze dat ze iets niet goed deed, het was niet de eerste keer dat dit haar over kwam. Op dat moment wist ze ook dat als ze iets niet goed deed, ze het wel goed kon gaan doen. Ze nam het besluit dat ze vanaf dat moment verantwoordelijkheid ging nemen voor haar gedrag, haar gedachten en vooral voor haar portemonnee.

 

je financiële waarde hangt samen met je eigenwaarde

52% van de vrouwen is financieel afhankelijk van hun ouders of hun partner. Dit is niet zo’n groot probleem zolang alles goed gaat. Het wordt pas een probleem als deze partijen wegvallen en er dus niet meer voor je gezorgd wordt. Veel vrouwen denken dat ze niet met geld om kunnen gaan (iets wat Hanneke en ik allebei herkennen), terwijl dat ook maar een overtuiging is. Ook daarbij speelt je eigenwaarde een belangrijke rol. Hannekes grootste inzicht werd dat je mate van eigenwaarde bepaalt hoe hoog je bankrekening is. Hoe jij over jezelf denkt bepaalt in hoeverre je in staat bent geld te vragen voor wat je doet. Of dat nu in loondienst is of als zelfstandig ondernemer.

 

Het probleem is altijd de oplossing

Financiële onafhankelijkheid is voor het grootste deel een mentale kwestie. Het gaat er echt om dat jij je shit op orde hebt, zodat je ook kunt vertrouwen dat de juiste mensen naar je toe komen. Hanneke vertelt dat ze na een periode van loondienst weer als ondernemer begon. Dit keer met een andere mindset. Zo wilde ze haar inkomen niet meer afhankelijk laten zijn van één bron. Ze begon met iets waar ze heel goed in was en daar ging ze haar omzet mee maken. Daarnaast koos ze voor andere bronnen van inkomsten, een boek, verhuur van ruimtes, beleggingen en coaching. Zo kan ze zich altijd aanpassen aan veranderende omstandigheden en blijft ze financieel toch staan.

Veel luisterplezier!

Wil jij ook je eigen weg volgen?

Ik help je graag op weg. In mijn nieuwste boek Volg je eigen weg ontdek je wat jij kunt doen om het leven te creëren dat het beste bij je past. Op mijn blog vind je verhalen om je op weg te helpen en in mijn podcast hoor je interviews met mensen die al jaren hun eigen weg volgen.

Ik wens je heel veel plezier met deze aflevering van de Volg je eigen weg podcast, wil je geen aflevering missen? Meld je dan aan voor de podcastserie en krijg alle updates automatisch in je mailbox. Of volg me via SpotifyiTunes of Podbean.

Super leuk als je even laat weten wat je van deze aflevering vindt, dan kan door de aflevering te liken op de verschillende platformen, of door een comment achter te laten! Ik hoor graag van je!

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.