9 april 2020

Deel blog:

Judith de Bruijn ontmoet ik als ik zo’n 10 jaar geleden een festival organiseer voor ondernemers die op zoek zijn naar inspiratie. Judith werkt onder andere als dagvoorzitter en is schrijver van het boek Hooggeëerd publiek. Judith leeft elke dag volgens haar kernwaarden en dat maakt haar leven lichter en gemakkelijker.

Houd je kernwaarden in gedachten

“Ik volg mijn eigen weg door mijn kernwaarden in het oog te houden. Ik werd altijd heel zenuwachtig van mensen die het hadden over leven en werken met passie. Ik had geen passie en kreeg stress als ik daarover na moest denken. Roos Vonk vertelde in een blog dat het goed was je eigen kernwaarden vast te stellen. Als je elke dag volgens die waarden leeft, is het al goed. Dat vond ik zo’n opluchting! Die waarden veranderen nog wel eens wat, maar de essentie blijft dat ik naar die waarden leef. Mijn belangrijkste waarden zijn liefde, schoonheid, intellectuele uitdaging, vrijheid en speelsheid.”

Wat ik doe komt spontaan op mijn pad

“Als ik terugkijk naar wat ik nu doe, ligt alles al in de kiem van mijn jeugd. Als je kijkt naar mijn idolen, dan vind ik de eigenschappen van die vrouwen nu terug in mijn eigen leven. Het was geen bewuste keuze dat te doen, maar ik zie nu dat het zo is. Op de middelbare school twijfelde ik of ik wilde studeren of het podium op wilde. Ik ging studeren, vanwege de tijdsgeest en mijn opvoeding een logische keuze. Na mijn studie werd ik uitgenodigd om voor een televisiekanaal in Londen te gaan werken. Ik had het niet gepland, het kwam op mijn weg en ik dacht direct, zie je wel dat dit de bedoeling is? Ik pakte die kans, vervolgens werd ik gevraagd omroepster te worden bij de AVRO. Dat heb ik tien jaar gedaan, daarna had ik ruimte mijn andere talenten in te zetten. Nu werk ik als dagvoorzitter en spreker en heb ik een boek uitgegeven.”

Schatje, zal ik een boot voor je kopen?

“Een paar jaar geleden ontmoette ik een leuke kapitein uit Drenthe, Paul. We kregen een relatie en daar wilde ik op een andere manier invulling aan geven. Ik wilde niet het geijkte pad bewandelen. Omdat ik geld uit een erfenis had gekregen toen mijn moeder overleed, besloot ik een boot voor ons te kopen. Het werd de Nova Cura, een grote klipper die we nu inzetten als charterschip. In de zomer hebben we bijna elke week gasten aan boord die we een onbezorgde reis aanbieden en de schoonheid, ruimte en stilte van het Wad laten ervaren. Ik kan mijn ei kwijt in huishoudelijke dingen als opruimen, schoonmaken en koken en geniet van buiten zijn en zeilen. Die kant van mezelf wilde ik meer ruimte geven en dat kan op deze manier. Paul is de kapitein, ik zijn matroos,” zegt Judith lachend.

Ook op het water kiezen we onze eigen weg

“In het begin aan boord was alles nieuw en heel erg spannend. Ik moest leren matroos te zijn en dat was best wel eng. Ik kon wel zeilen, maar deze boot is zo enorm, het is allemaal zo groots. De zee is soms heel onrustig en ik voelde ineens echt de kracht van de zee en de wind. Of als er dingen kapot gingen, dan vond ik dat wel heel spannend. Er was heel veel om gestrest van te worden, maar tegelijkertijd kom ik op de mooiste plekken van Nederland en zit ik ’s avonds lekker met mijn wijntje en sudoku op het achterdek in de zon. Je hebt opeens heel andere collega’s, allemaal schippers van boten zoals die van ons. Een nieuwe wereld opent zich voor me.”

Het complete interview met Judith vind je in mijn boek Volg je eigen weg.

Ik wens je heel veel plezier met deze aflevering van de Volg je eigen weg podcast, wil je geen aflevering missen? Meld je dan aan voor de podcastserie en krijg alle updates automatisch in je mailbox. Of volg me via SpotifyiTunes of Podbean.

Super leuk als je even laat weten wat je van deze aflevering vindt, dan kan door de aflevering te liken op de verschillende platformen, of door een comment achter te laten! Ik hoor graag van je!

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.