8 september 2016

Als je je kern hebt ontdekt, weet wie je in essentie bent, ga je je droomleven vormgeven. Een droomleven heeft een visie nodig. Een overkoepelend gevoel dat je in alles wat je doet mee wilt geven. Een visie creëer je op basis van je waarden en de kern van wie je bent. Ook met een levensvisie is het van groot belang dat het uit je hart komt en dat je het zelf hebt bedacht. Niet omdat je een guru hebt gevonden die jou een trucje heeft geleerd. Natuurlijk kun je alle kennis die je tot nu toe in je leven hebt opgedaan gebruiken om jouw visie vorm te geven. Maar neem niet klakkeloos de visie over van iemand anders. Het is jouw leven, alleen jij kunt voelen en bepalen wat goed is voor jou.

Ontdek wat je persoonlijke waarden zijn

Eerst omschrijf je wat je persoonlijke waarden zijn. Waarden zijn dingen die jou als persoon heel diep raken, dat kunnen begrippen zijn als eerlijkheid, geweldloosheid, samenwerken, verbinding, vrijheid, gezondheid, liefde, balans, maar ook dingen die jij belangrijk vindt om te doen als sporten, muziek, persoonlijke groei en alles waarbij jij voelt dat het op jou van toepassing is. Op basis van die waarden ontdek je hoe je je leven wilt invullen. Èn met wie. Als je weet wat je wilt en wie je bent, dan ga je daar ook (steeds meer) naar leven (verandering gaat natuurlijk niet in een dag, dus als je het gevoel hebt dat de waarden die je hebt omschreven nu niet in jouw leven naar voren komen, dan ga je die steeds meer integreren in je leven. Of je ontdekt dat niet iedereen in jouw omgeving bijdraagt aan jouw levensgeluk. Dat is soms pijnlijk en soms bevrijdend, omdat je echt gaat kiezen voor wat voor jou belangrijk is.

Hoe creëer je een visie?

Een visie creëer je op basis van verschillende onderdelen. Je kijkt daarbij naar hoe je je dagelijks wilt voelen, wat je elke dag wilt doen, welke mensen je om je heen wilt hebben, welke waarden je wilt uitstralen. Het gaat om elke dag voelen wat goed voelt voor jou. Om doen waar jij blij van wordt. Om laten zien wat jouw kracht is. Om verbinding leggen met je innerlijke stem. Een visie is een kort statement waarin je vertelt wat voor jou zo belangrijk is. En dat statement dat integreer je vervolgens in je leven. Het kan zijn dat je daar een bedrijf omheen bouwt, omdat je gelooft dat je vanuit jouw kracht en talent alleen op jouw manier dit waar kan maken. Het kan ook zijn dat je er juist voor kiest om in een team te werken waarin jouw talent en kracht volledig naar voren kan komen.

Als je een visie op je leven hebt, dan kun je alles wat je doet daar aan toetsen. Dat is een beetje eng, want dat betekent ook dat je op een gegeven moment afscheid moet nemen van dingen waar je lange tijd aan hebt vast gehouden. Dingen waarvan je dacht dat ze goed voor je waren, dat ze echt bij je hoorden (dit kan variëren van een baan, vrijwilligerswerk, vriendschappen en relaties) en waarvan je nooit had gedacht dat je ze niet zou kunnen missen. En toch, op een gegeven moment komt de verandering. En ga je inzien wat voor jou echt belangrijk is. Als je durft te kiezen, ga je vliegen. Dan past opeens alles in elkaar en voelt het sterk en stevig. En als je op die weg dan af en toe twijfelt, kun je de twijfel of angst steeds weer toetsen aan je waarden en je visie, waardoor het altijd gemakkelijker wordt om weer door te gaan en niet af te wijken naar iets dat gemakkelijker lijkt…

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.