29 februari 2024

Deel blog:

schrijven om te helen, schrijven om te delen

De laatste dagen heb ik steeds vaker gesprekken over of je gaat schrijven om te helen of schrijven om te delen. De een wil zijn levensverhaal op papier zetten om anderen te inspireren anders te leven, een ander vindt juist dat je een verhaal moet schrijven naar de toekomst toe en het verleden niet moet delen. In beide verhalen zit een belangrijke kern.

Schrijven om te helen

Als je een leven hebt gehad waarbij je veel hebt meegemaakt dat een indruk heeft achtergelaten op jouw ware essentie, dan is het krachtig om te schrijven om te helen. Het opschrijven van je levensverhaal geeft ruimte om in te zien waar je compassie kunt krijgen voor de mensen die jou iets hebben aangedaan in het verleden.

Stel je ouders waren niet beschikbaar voor je in je jeugd, dan kan het zijn dat je ze van alles kwalijk neemt. Door het opschrijven van je eigen verhaal èn door op zoek te gaan naar de achtergronden van het leven van je ouders, krijg je meer compassie voor het hoe en waarom van de keuzes die zij maakten. Je leert ook zien dat jij geen enkele schuld hebt in situaties, dat je wellicht slachtoffer bent geweest van een situatie, maar dat je niet de rest van je leven slachtoffer hoeft te zijn.

Schrijven om te delen

Verhalen die je deelt met je lezers zijn anders van aard. Niet alles is geschikt om op het wereldwijde web te plaatsen of in een boek. Want schrijven heeft een enorm grote manifestatiekracht. Er zijn meerdere schrijvers die kunnen beamen dat ze het verhaal dat ze in een boek hebben geschreven (of het nu fictie is of non-fictie) ineens werkelijkheid werd in hun eigen leven.

Ik heb het zelf al meerdere malen ervaren. Na het uitgeven van een boek gebeurt bij mij vaak het tegenovergestelde van wat ik wil dat er gebeurt. De lessen die ik deel in mijn boek, doorleef ik vaak nog een keer als het boek op de markt verschijnt. Ook schrijver en schrijfcoach Geert Kimpen weet daar alles van.

Waar ben je in jouw proces?

Om te komen tot verhalen om te delen, moet je weten waar je staat. Als je een blokkade voelt bij het schrijven dat je wilt delen, vraag jezelf dan af of het de tijd al is. Soms is het nog te vroeg en heb je nog van alles te verwerken, voor je een verhaal hebt om te delen. En dat is oké. Gun jezelf de tijd en laat het doel los. Schrijven om te helen als dagelijkse oefening kan je verder op weg helpen.

Start met schrijven

Als je het verlangen voelt een boek te schrijven met je levensverhaal erin, begin dan met elke dag een stukje te schrijven. Maak het niet groter dan dat. Laat het doel van het boek los en schrijf bijvoorbeeld 500 woorden per dag (dat is nog niet eens 1 getypt A4). Om een schrijver te zijn, is er maar een ding nodig, je pen op het papier zetten.

Wanneer is het tijd om te delen?

Door te blijven schrijven, kom je steeds dichterbij het moment waarop je het ook werkelijk wilt delen. En daar komt weer van alles bij kijken. De angst om het werkelijk te doen, de twijfel of het wel goed genoeg is, de vraag of er überhaupt iemand is die het wil lezen. Als dat moment is gekomen, dan is het altijd prettig als er iemand met je meeleest.

De juiste meelezer kiezen

Je kunt dan het beste kiezen voor iemand die afstand heeft tot jouw verhaal. Vrienden of familieleden zijn altijd bevooroordeeld en zullen je verhaal of helemaal geweldig vinden òf ze zitten in de angst dat jij je zo kwetsbaar opstelt. Waardoor ze je eerder zullen remmen dan motiveren het te delen.

Elk verhaal is het waard om te delen

Uiteindelijk is elk verhaal het waard om te delen. Maar je moet je dus afvragen wanneer de tijd rijp is en vanuit welke hoek jij je verhaal wilt delen. Als je nog in de verwerking zit, zullen mensen je pijn lezen, dat kan helpen voor mensen in dezelfde situatie, maar een verhaal wordt zoveel krachtiger als je het deelt vanuit jouw geheelde deel.

Wil jij jouw verhaal delen en ontdekken waar je in je proces bent? Boek dan een persoonlijke inspiratiesessie met me en we gaan aan de slag, op zoek naar de essentie van jouw verhaal.

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.