6 augustus 2018

Deel blog:

Vandaag kom ik tot een nuttig inzicht, waar ik zelf al langer tegenaan loop. We hebben het leven veel te serieus gemaakt en niet meer iets om van te genieten. Een belangrijke eye-opener in dit proces was het boek “Leve de vrijheid” van Tom Hodgekinson (momenteel alleen verkrijgbaar in de Engelstalige versie).

Tom beschrijft in zijn boek hoe je het leven ook kunt leven, los van een 40-urige werkweek, een hypotheek en allerlei ‘belangrijke’ dingen die er misschien wel helemaal niet zoveel toe doen.

Dat we het leven zo serieus hebben gemaakt is iets van de afgelopen paar honderd jaar. Laten we zeggen dat het begon na de Middeleeuwen, een tijd waarin werken nog maar in beperkte mate werd gedaan, waarin we genoten van zang, dans, muziek, mooie kleding en waarin we veel meer bezig waren met plezier maken dan met de serieuze bezigheid die we nu werken noemen.

Nu ben ik al zo’n 10 jaar bezig met een zoektocht naar hoe je dan het ideale leven leidt en daarin heb ik heel erg veel uitgeprobeerd. Alleen was er steeds iets in mij dat het niet goed genoeg vond, er was altijd iets dat anders moest, beter, grootser, spannender. Dat kwam omdat ik op school en in de wereld waarin ik opgroeide had geleerd dat het goed was om te streven naar zekerheid, veiligheid, een carrière, een goed inkomen en steeds meer en duurdere spullen. Voor een groot deel kwam dit door de media die ik bekeek (televisie, bladen, kranten en later social media als Facebook en Instagram) en de voorbeelden die ik voorbij zag komen. Voor een deel kwam dit door het feit dat ik als “moderne vrouw” twee studies afmaakte en vanuit die kennis en mijn talent dus wel een goede baan kon krijgen waar ik veel mee kon verdienen, zodat ik mijn toekomst veilig kon stellen. Zodat ik als ik later groot ben en met pensioen kan gaan ook daadwerkelijk kan genieten van het leven.

Al snel leerde ik van de mensen in mijn nieuwe leven dat het helemaal niet gaat om genieten in een moment dat in de toekomst ligt, maar dat het gaat om genieten in het hier en nu. Dat je helemaal niet bezig hoeft te zijn met het veilig stellen van je toekomst als je in dit moment gelukkig kunt zijn. Ik wist ook al vrij snel dat ik wilde leven en niet wilde werken om te leven, of een leven los van mijn werk te zien. Ik ben wie ik ben, maak overal een business van als het nodig is en verdien mijn geld waarmee ik maar wil. En dat is wat ik zelf nooit zo goed begreep, omdat ik niemand anders dat ook zag doen.

Leven met weinig geld

Zo leerde ik door mijn nieuwe levensstijl waarin ik minder verdien dan ik ooit had gedacht, dat ik in het hier en nu heel gelukkig kan zijn met mezelf, de mensen om me heen en de dingen die ik doe. Dat ik juist ongelukkig word als daarbij komt dat ik heel veel geld moet verdienen, omdat het goed is voor mijn bedrijf. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat ik zonder geld kan leven, maar juist door steeds minder uit te geven, heb je minder behoefte aan dingen en leer je dat genot niet zit in een nieuwe gadget, jurk of auto. Maar dat het zit in samen of alleen bijzondere dingen ervaren. Dat het zit in volledig uiting geven aan je talenten, op jouw manier. Het zit in je eigen groenten verbouwen en daar heerlijke maaltijden van maken. Het zit in onverwachte ontmoetingen op een ‘saaie’ maandagmiddag.

Het leven is nu!!

In die ontdekkingstocht naar het ideale leven, bleek ik ook heel serieus te zijn. Ik moest de sleutel ontdekken en voor ik die sleutel had gevonden kon ik niet blij leven. Altijd was er wel iets dat mijn plezier in de weg stond, omdat ik had geleerd dat het leven er over gaat dat je carrière maakt en succesvol bent. Dat je honderden of duizenden mensen helpt met jouw verhalen en dat je dan pas gelukkig bent.

Vandaag koppel ik alles los en ga ik doen wat in me opkomt. En in plaats van de dag serieus te beginnen met yoga en meditatie of het lezen van een boek, sta ik om 09u een tafel te verven, lummel ik daarna wat rond in huis, ga ik naar buiten om te mediteren en na nog wat gelummel, het maken van een heerlijke lunch, het lezen van het laatste hoofdstuk uit ‘Leve de vrijheid’, schrijf ik nu dit bericht. Ik volg vandaag mijn gevoel en of ik nu productief ben of niet, dingen afmaak of niet, het maakt allemaal niet uit. En dat is nu net het gevoel waar ik naar op zoek was.

Of ik het serieuze helemaal kan loslaten? Ik heb geen idee, maar door het lezen van ‘Leve de vrijheid’ ben ik dichterbij de essentie van het leven gekomen. Het leven is er om nu van te genieten, het leven is om nooit op vakantie te willen, omdat het te leuk is om van weg te lopen, het leven is om te genieten, om seks te hebben als iedereen aan het werk is, om te doen waar jij echt blij van wordt, en dat mag van alles zijn. Het gaat niet om carrière maken en heel veel geld verdienen om je kinderen naar de opvang te kunnen sturen.

Nee het leven is nu en daar kun je elk moment van genieten. Met wat je ook doet, met wie je het ook doet en hoe je het ook doet. Er zijn geen regels voor het ideale leven, het is wat jij er van maakt.

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.