24 september 2022

Deel blog:

Terwijl ik de was sta op te hangen in het huis waar ik deze week logeer, ben ik gefrustreerd. Ik denk aan hoe onhandig ik het vind dat ik nu de was ‘op moet hangen’ op een andere manier dan ik gewend ben. Ik loop te klungelen en verlang naar mijn ‘eigen spullen’. Maar tegelijkertijd zie ik wat er gebeurt en voel ik de dankbaarheid door me heen stromen. Meteen voel ik een verhaal opkomen, een verhaal over onthechting en loslaten. Een thema passend bij de start van de herfst. Want de herfst gaat natuurlijk ook over loslaten. Omdat ik momenteel veel logeer bij vrienden en familie of op huizen pas, is het steeds weer aanpassen. Dat betekent mijn eigen vertrouwde patronen loslaten en me overgeven aan hoe het bij een ander gaat. En dat gaat niet elke dag even gemakkelijk.

Waar ben jij allemaal aan gehecht?

Onthechten is een van de belangrijke stappen uit de yogafilosofie. Het idee is dat wanneer je loskomt van je alles wat je hebt, dat je meer vrijheid ervaart en een lichter leven kunt leven. Uit ervaring weet ik dat het ook echt zo is. Toch is onthechten niet eenvoudig. Ga maar eens na waar je allemaal aan gehecht bent. Het begint natuurlijk bij spullen. Welke spullen houd jij graag bij je en waarom? Maar het gaat ook over je gehechtheid aan gewoontes, mensen en resultaten. Heel veel zaken zijn zo normaal in je leven dat je waarschijnlijk niet in de gaten hebt dat je er aan gehecht bent. Maar als je uit je vertrouwde omgeving stapt, kun je ontdekken dat je zelfs gehecht bent aan jouw manier van de was doen…

 

Spullen loslaten

Sinds ik besloten heb om mijn relatie te beëindigen en weer zonder huis te leven, komt het thema onthechten vrijwel dagelijks naar boven. Dat begon met het inpakken van mijn spullen. Ik ontdekte welke spullen eenvoudig waren om weg te doen (als kleding, meubels en boeken). En ik ging door de dozen heen waarin ik mijn fotoboeken heb bewaard. Weer besloot ik ze niet weg te doen. Mijn moeder heeft in mijn jeugd prachtige boekwerken gemaakt met foto’s en verhalen en werkstukken van de lagere school. En later heb ik dat zelf ook gedaan. Lang heb ik gedacht dat ik ze wel weg kon doen, dat ik er wel zonder zou kunnen. Maar ik merk dat ze een onderdeel van mijn leven zijn en dat ik ze nog niet weg wil doen of wil inscannen. Daar kan ik van alles van vinden, maar voor mij is het goed zo.

Resultaten loslaten

Onthechting gaat ook over loskomen van wie je denkt dat je bent (of moet zijn), hoe dingen zou moeten en over het loslaten van resultaten. Dat laatste is voor mij nu van groot belang. Nu de lancering van ik ben Sara er aan komt, wil ik dat het boek ook verkocht wordt. Ik vind het jammer dat het nog niet stroomt met bestellingen. Terwijl zoveel mensen zeggen dat ze het graag willen lezen. Ik geloof ook echt dat ze dat willen. Maar ik zie het nog niet terug in de bestellingen. Toen ik dat deelde met mijn huisgenote, sprak ze de magische woorden:

‘het wordt tijd dat jij het resultaat gaat loslaten van je inspanningen.’

Ze heeft gelijk. Ik ben nog steeds gehecht aan de directe uitkomst van mijn inspanningen, maar ik weet ook dat ik mag vertrouwen dat het boek zijn weg wel gaat vinden in de wereld. Als ik vasthoud aan het resultaat dat ik zelf kan bedenken, geef ik minder ruimte aan wat er nog meer kan gebeuren. Ditzelfde uitgangspunt kwam ik tegen toen ik gisteravond mijn nieuwemaanritueel deed met het boek Moonology van Yasmine Boland. Ze schrijft dat het van belang is dat wanneer je (tijdens nieuwe maan) je intenties of wensen uit voor de komende maand je het resultaat los mag laten. Zodat je ruimte maakt voor bijzondere resultaten. Resultaten die je misschien zelf niet kunt bedenken.

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.