10 september 2022

Deel blog:

Photo by Ravi Pinisetti on Unsplash

Het thema van de volle maan van vandaag is vertragen. Iets wat in mijn leven op dit moment erg nodig is. En niet alleen voor mij waarschijnlijk. We gaan van de zomer over naar de herfst, een periode waarin we letterlijk en figuurlijk meer naar binnen gaan. Letterlijk omdat het weer verandert en figuurlijk omdat dit seizoen begint te vragen om reflectie. Waar in je leven kun je vertragen op dit moment en wat betekent dat dan? Een vraag die ik tegenkwam en die mij aan het denken zette.

Werk hard, dan komt het goed

Ik ben in een roerige fase in mijn leven terecht gekomen (lees mijn persoonlijke blog over wat er aan de hand is) en ik merk hoe hard ik aan het werk ben om alles goed te doen en op het juiste moment. Ik wil alles controleren en ben met 100 dingen tegelijk bezig. Terwijl ik ook heel goed weet dat dat niet werkt. Gisteren betrapte ik mezelf erop dat ik weer in een oud patroon ben gestapt. Het patroon van altijd maar hard werken. Want alleen als je hard werkt, dan komt het goed. Omdat je dan de controle lijkt te hebben.

Doe het in jouw tempo

Vertragen betekent wat mij betreft niet nietsdoen, het gaat er om het te doen in het tempo dat op dit moment in jouw leven bij jou past. Dus eerlijk naar jezelf zijn wat mogelijk is en jezelf niet overschatten in wat je wel en niet kunt. Er zijn in het jaar een paar periodes waarin meer van je wordt gevraagd dan passend is bij het seizoen. Dat is altijd het moment na de langere schoolvakanties. De periode waarin alles weer ‘van start gaat’. Je agenda loopt vol met afspraken, omdat je al die dingen in de vakantie niet kon doen. En dat is ook meteen het vreemde aan op vakantie gaan. Dat doe je omdat je een heel jaar hard werkt en je rust verdiend. Met z’n allen gaan we tegelijk op weg naar zonnigere oorden of andere omgevingen om even helemaal op te laden. Om vervolgens bij thuiskomst weer in dezelfde ratrace te stappen.

Laten we stoppen met werken en starten met leven

Als we stoppen met werken en starten met leven, wat zou je dan doen? Zou je dan nog elke dag naar je werk gaan? Ik hoop dat het antwoord ja is, dat je gaat omdat je het geweldig vindt. Niet omdat het moet. Maar hoe vaak zeg je niet ‘Ik moet werken vandaag’, om vervolgens te balen van je werk en liever iets anders wilt doen? Als je niet meer hoeft te werken (wetend dat er voldoende geld is om van te leven), hoe zou je je dag dan vullen? De eerste weken doe je misschien wel helemaal niets. Maar na een tijdje ga je creëren. Geen mens is er echt voor gemaakt om stil te zitten. Maar omdat je denkt dat dingen op een bepaalde manier moeten of omdat ze van je verwacht worden, blijf je vast zitten in een structuur en stopt je creatieproces.

Je bent van nature creatief

Ik geloof dat we allemaal van nature creatief zijn en met elkaar een mooie wereld willen maken. Maar van jongs af aan leren we dat we het leven serieus moeten aanpakken. Dat we hard moeten werken om succes te behalen en dat als je geen succes hebt of genoeg geld verdiend dat je dan niets waard bent. Als we stoppen met werken, met moeten, met doen wat van ons verwacht wordt, dan ontstaat er een wereld waarin we leven vanuit onze diepste essentie. Levens vol liefde, overvloed en eenvoud. Gezond en in harmonie met de natuur.

 

Daar mogen we weer naar terugkeren. Wil je hier meer over weten? Kom dan op 23 oktober naar de lezing ‘Laten we stoppen met werken en starten met leven’. Ik zie je daar heel graag!

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.