29 augustus 2016

Er zijn van die verhalen die niet van de grond lijken te komen. Mensen waar je zo enthousiast over bent dat je eigenlijk niet zo goed weet hoe je het verhaal moet vertellen. Dit is de reden waarom het verhaal over Tom Peters al een half jaar ligt te broeden en ik de juiste woorden steeds niet op papier krijg.Tom is de man die er voor zorgt dat de energiestromen in mijn lichaam blijven stromen (want dat doen ze niet altijd vanzelf kennelijk). En dat is soms zo magisch dat ik niet weet hoe ik het moet omschrijven.

Ik ontmoet Tom in de zomer van 2014. We werken dan allebei in een yogastudio in Utrecht, ik als communicatieadviseur en Tom als acupuncturist en fysiotherapeut. Het is de zomer waarin mijn leven op z’n kop staat en waardoor ik lichamelijk nogal wat uitdagingen ken. Financieel heb ik het zwaar en dus kan ik het me eigenlijk niet veroorloven om behandelingen te boeken, dus blijf ik dat maar uitstellen. Tot de eigenaresse van de studio het genoeg vindt en Tom aan de slag gaat om de blokkades in mijn lichaam weer een beetje op orde te brengen.

De combinatie van acupunctuur en fysiotherapie vind ik reuze interessant, omdat ze voor mij uit twee verschillende werelden komen. Voor Tom is het niet meer dan een hele logische combinatie. Acupunctuur is voor Tom het belangrijkste onderdeel van zijn vak, juist omdat hij op die manier kan ontdekken waar het in een lichaam vast zit en niet stroomt. En met de naalden kan hij alles wat vast zit weer losmaken. Het is een soort toveren met energie ;-). In die eerste periode dat we aan het werk gaan zit er bij mij zoveel vast dat ik naast de acupunctuur ook een paar weken lang Chinese kruiden-supplementen slik. Na een paar maanden voel ik me stukken beter en merk dat er van alles in mijn lichaam veranderd is. Ik heb meer energie, andere lichamelijke klachten lossen op en ik kan me weer vrij bewegen. Zodra ik me weer goed voel stoppen we de behandelingen. Ik denk dat het alleen wel weer lukt…

Na een paar maanden zit ik weer helemaal vast, mijn rug beweegt bijna niet meer en mijn energiepeil is heel erg laag. Ik maak een nieuwe afspraak en lig huilend bij Tom op de bank. Alles komt los, het harde werken, de deadlines die ik voor mezelf heb gesteld en waardoor ik dus weer te ver ben gegaan. Weer heb ik de signalen van mijn lichaam genegeerd om een deadline te halen. Om een prestatie te leveren. En terwijl Tom er alles aan doet om mijn lichaam weer in beweging te krijgen, besluit ik dat ik in mijn leven nooit meer met deadlines wil werken en zeker niet van die heftige deadlines als het afmaken van een boek. Ik wil alleen nog maar dingen af hebben als ze af zijn en niet meer pushen omdat tijd zo belangrijk lijkt. Na een paar behandelingen is mijn rug weer los en voel ik me sterk genoeg om de behandelingen te stoppen. Ik heb het gevoel dat het allemaal wel weer gaat.

Aan het begin van deze zomer (een half jaar na mijn laatste behandeling) maak ik weer eens een afspraak bij Tom. Vooral voor de gezelligheid, maar als hij vraagt hoe het met me gaat, som ik een lijst op van klachten die hem doen denken aan de eerste keer dat ik bij hem op de tafel lag. Ik heb een stagnatie in mijn longen en dat zorgt er voor dat ik regelmatig last heb van een brok in mijn keel, soms moeilijk kan ademen en last heb van negatieve gevoelens (en ik dacht dat dit alleen maar kwam door het weer). We beginnen aan een nieuw traject en meteen na de eerste behandeling voel ik weer meer stevigheid en vooral ook meer lucht. Het is allemaal niet direct opgelost, toch is er sneller resultaat dan anders. Èn; waar ik dan zelf heel blij van werd, ik werd ziek. Dat was nog nooit gebeurd na de behandelingen, maar is een bijkomend effect van acupunctuur. Dat komt doordat ziektes op allerlei niveaus in je lichaam tot uiting kunnen komen. Bij mij gebeurde dat altijd heel diep in mijn lichaam, wat een extreme vermoeidheid tot gevolg had. Door ziek te zijn, word je lichaam op een ander niveau ‘aangevallen’ en betekent het dat er op meerdere lagen wordt gewerkt aan de heling.

Na twee jaar behandelingen bij Tom begin ik het hele proces van energie en stromen in je lichaam beter te begrijpen en ook nog meer hoe alles invloed heeft op elkaar. Vanuit de klassieke acupunctuur wordt niet gewerkt met chakra’s, maar het ook door steeds meer acupuncturisten erkend dat er een verband ligt tussen acupunctuur en de chakra’s. Voor mij vrij logisch, het feit dat ik last had van mijn keel en dat mijn longen gestagneerd waren was voor mij een logisch gevolg van het feit dat ik op dat moment niet uit kon komen voor mijn gevoelens. Door actief de stroom weer op gang te brengen voelde ik weer ruimte en kon ik ook meer mijn gevoelens uiten. Als ik terugkijk dan zijn er heel veel dingen die er gebeurden opgelost door acupunctuur, niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Ik was hier nooit zo van bewust, maar de laatste tijd zie ik de connectie steeds beter tussen dat waar het in mijn lichaam blokkeert en dat wat er in mijn leven speelt. Alles is zo verbonden, daar kan ik niet meer onder uit.

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.