12 januari 2017

In het kader van de vrienden van, mocht ik me de afgelopen maanden onderdompelen in de wereld van kleuren. Een fascinerend thema, waar ik al een tijdje benieuwd naar was. Ik had bijvoorbeeld al eens ontdekt dat het om beter te aarden goed is om je te omringen met aardse kleuren, maar die relatie was voor mij best wel logisch. Dus wilde ik heel graag meer leren over kleur en wat het met je doet. Kleurcoach Anne-Lies Smal biedt elk seizoen een superleuke cursus aan, waarin je meer leert over de werking van kleur.

In de herfst deed ik zelf mee aan Colorfall, een periode waarin Anne-Lies je uitnodigt om meer contact te maken met de prachtige kleuren van de herfst en om te ontdekken wat kleur wel niet met je doet. We beginnen met de kleur indigo, een kleur die me meteen frustreert…. In de eerste mail geeft Anne-Lies meteen aan dat als je een kleur niet ziet zitten, dat je dan de opdracht mag stoppen, maar doortastend als ik ben, wil ik natuurlijk achterhalen waarom deze kleur me zoveel moeite kost. Dus ik doe de opdracht half en probeer te ontdekken wat nu eigenlijk echt indigo is, want op de een of andere manier krijg ik geen goed beeld bij de kleur. Op zich wel bijzonder, want als er iemand is die indigo zou kunnen omarmen ben ik het wel. Indigo gaat namelijk over verstilling en de kracht van inzichten. Nu kan het zo zijn dat ik juist op het moment dat deze kleur speelde ik even helemaal geen behoefte aan of zin had in inzichten en stilte, want een paar dagen later kwamen we aan bij geel en toen kon ik los. Ik zag overal geel en leerde dat ik geel een prachtige kleur vind als ze natuurlijk is (bijvoorbeeld in bloemen en planten, natuurlijk de zon en de gele bladeren in de herfst), als de kleuren gemaakt zijn, dan vind ik geel toch echt niet zo mooi ;-). Okergeel daarentegen begin ik steeds mooier te vinden en ik kan me zelfs indenken dat ik ooit kleren ga dragen in die kleur.

Het leuke aan de opzet van de cursus vind ik, is dat je eerst een opdracht krijgt van de kleur die in een week centraal staat en pas aan het einde van de week de omschrijving van de kleur.. Gedurende de weken dat ik bezig ben, ben ik dus steeds heel nieuwsgierig waarom bepaalde kleuren het wel en niet lekker doen in mijn leven. Zo verbaas ik me over het genot dat ik ervaar bij rood, geel en goud, kleuren die me tot nog toe niets deden en waarik liever ver vandaan bleef.

En dan komt de klap op de vuurpijl. De laatste week van de cursus ben ik in Frankrijk. Chalets voorbereiden op het komende winterseizoen èn natuurlijk op kerst. En opeens is er goud in mijn leven. Goud, iets waar ik de laatste jaren niets meer mee heb. Ik vond het te veel glimmen, te opvallend, niets voor mij, niet nu ik had gekozen voor minimalisme. En toch, in deze kerstperiode geniet ik opeens van goud. Ik word er zelfs zo blij van dat ik besluit om 2017 mijn jaar in goud te maken.

Als ik de beschrijving van goud lees, dan weet ik dat ik thuis ben gekomen. Dat het tijd is mijn persoonlijke missie te omarmen en te gaan staan voor de waarde die ik heb te bieden. Het geeft me de kracht en vitaliteit om een knoop door te hakken waar ik al een paar dagen tegenaan hik. Ik wil terug naar huis, voor het eerst in al mijn jaren van reizen weet ik waar ik thuis hoor en weet ik heel duidelijk waar ik op dat moment wil zijn. Ik besluit niet meer te blijven hangen in Frankrijk en ga terug naar huis. Terug naar de mensen van wie ik houd en het werk dat me zoveel voldoening geeft.

Wil jij ook meer leren over de werking van kleur en waar jij op dit moment staat in je leven? Kijk dan op de site van Anne-Lies Smal.

Dank je wel Anne-Lies voor deze heerlijke periode, het was een prachtige reis om te maken, langs alle kleuren en de bijzondere gevoelens die de kleuren met zich meebrengen!

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.