26 juli 2016

Het leven van je droom, het klinkt allemaal heel simpel. Je hebt een droom, een beeld voor ogen waar je naartoe wilt in dit leven. En dan besluit je dat je er voor gaat. Want je weet wat je wilt, dus is alles mogelijk. Guru’s vertellen je dat je het leven kunt creëren zoals jij wilt. Dat het geld wel komt als je echt je hart volgt. En toch? Waarom zijn er zoveel mensen die zich laten tegenhouden om echt hun droom te volgen? Omdat ze weten dat er gewoon heel veel gedoe komt als je uit het systeem stapt en je eigen weg gaat volgen? En waarom zijn er nog zoveel mensen die wel hun droom volgen en er (nog) niets mee verdienen?

We zijn vaak geneigd het pad te blijven volgen dat voor ons ligt. Hoe gemakkelijk is het niet om na je studie een baan te zoeken, een partner te vinden, een huis te kopen, kinderen te krijgen en te gaan trouwen. En natuurlijk is dit allemaal super leuk. Ik ken genoeg mensen die van dit duidelijke pad echt zielsgelukkig zijn geworden. Dus waarom niet?

Want je droom achterna is ook zoiets. Je wordt vaak voor gek verklaard als je het anders gaat doen. Dan wordt er van je verwacht dat je “gewoon” weer een baan gaat zoeken, dat je “gewoon” weer in een huis gaat wonen met een partner, want die zekerheid, daar word je toch gelukkig van? Dat geeft toch houvast en stabiliteit? Maar wat is er nu echt gewoon? Doen wat iedereen doet, of je gevoel volgen naar een leven dat echt bij je past?

Als je je droom gaat volgen, dan kom je allerlei moeilijke dingen tegen. Het begint vaak met de belemmerende gedachten: Ik heb geen geld, ik moet wel mijn hypotheek kunnen betalen, mijn kinderen moeten naar school en hebben aandacht nodig. Ik kan toch niet voor mezelf kiezen?

Eigenlijk kun je bij al deze excuses al zeggen dat het bullshit redenen zijn om iets niet te doen. Bovenstaande problemen lossen zich vaak als vanzelf op. Als je maar focus en aandacht brengt naar het realiseren van je droom, word je creatief in het bedenken van oplossingen. Vaak zit je zo vast in je huidige situatie dat je niet ziet dat het ook anders zou kunnen. Je kent om je heen vast wel van die verhalen van mensen die het wel hebben gedaan. Die wel op zoek zijn gegaan naar de mogelijkheden om hun dromen te realiseren. En zij zijn ook mensen, net als jij en ik. Als zij het kunnen, waarom zou jij het dan niet kunnen?

Heb je je wel eens afgevraagd wat jouw droom is en wat je nodig hebt om dit voor elkaar te krijgen? Als je echt je droom in kleine stapjes waar wilt maken, dan kun je alle stappen opschrijven van wat je nodig hebt en elke dag een kleine stap zetten. Het leven van je droom kan je namelijk op zoveel manieren aanpakken. En er zijn zoveel verschillende dromen. Het gaat er om dat jij doet waar jij gelukkig van wordt. Niet iets wat een ander je vertelt, want jij bent de enige die kan voelen wat voor jou belangrijk is.

En daar begint het eigenlijk echt met de shit die je tegenkomt. Natuurlijk zijn er mensen die een droom voor ogen hebben en er ruchtsichloss voor gaan, die geen problemen lijken tegen te komen op hun weg. Maar er zijn ook nog genoeg anderen die geen idee hebben. Die er nooit bij stil hebben gestaan dat het mogelijk is om te dromen en vanuit die droom een leven te creëren. Dus op het moment dat je je niet meer blij voelt met het leven dat je hebt, dan ga je op zoek naar wat je nu echt wilt. Dan ga je je open stellen om te leren. Te ontdekken wie je bent en wat je wilt. En dat doet soms pijn. Dat is lang niet altijd even leuk, want dan ontdek je in hoeverre je jezelf hebt achtergesteld. Dat je nooit echt voor jezelf hebt gekozen, dat je altijd hebt gedaan wat anderen van je verwachten. Of erger nog; wat je dacht dat anderen van je verwachten. En dat is natuurlijk niet zo leuk. Want daar moet je dan door heen. En als je mij al jaren volgt, dan weet je dat dit soms met pijn en verdriet gepaard gaat. En dat je bij elke stap vooruit weer een stap terug zet. Maar als je echt het leven wilt creëren dat het beste bij jou past, dan ga je er voor, dan stop je niet en dan weet je dat het beter wordt. Het duurt even en soms duurt het heel lang, want we zijn allemaal ongeduldig en willen allemaal van de ene op de andere dag een grootse verandering ervaren. En dat kan niet. Het leven van een droom gaat niet van de ene op de andere dag, daar moet je echt wel wat voor doen.

Dus de vraag is; ben je bereid het werk te doen en van het gebaande pad af te wijken of blijf je doen wat je altijd deed en hangen in een gevoel van onrust en stress dat er meer is dan je nu hebt?

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.