21 april 2022

Op 17 april 2020 (alweer 2 jaar geleden!) lanceerde ik mijn boek Volg je eigen weg. Een bijzonder moment in een bijzondere fase van ons leven. Corona was net ons leven binnen gedrongen, het was prachtig lenteweer en we zaten allemaal verplicht binnen… Een moment om stil te staan en keuzes te maken die echt bij je passen. Een goed moment dus om mijn boek te lanceren. Hoewel het boek er nog niet was, heb ik het evenement wel door laten gaan. Tijdens een interactieve zoom meeting deelde ik het verhaal over het volgen van je eigen weg en de totstandkoming van het boek. In dit blog deel ik die tekst met je, die je ook kunt terugluisteren in de podcast die ik gemaakt heb van deze lancering. Overigens komen de teksten niet helemaal overeen, omdat ik tijdens de presentatie wat zenuwachtig werd en de tekst wat heb aangepast.

Volg je eigen weg

Je eigen weg volgen is nu niet meer dan logisch. Elke dag word je uitgedaagd helemaal opnieuw te ontdekken wie je bent en waarom je doet wat je doet. Je wordt ook uitgedaagd een nieuw ritme te creëren, want misschien werk je meer dan ooit, misschien helemaal niet meer en misschien ben je ineens alleen nog maar thuis met de kinderen. En dat is voor de een intenser dan voor de ander.

Nu had ik al heel veel gedaan om een leven te creëren dat eenvoudig is, dus in essentie merk ik niet heel veel van wat er gebeurt. Het enige is, ik zit veel meer achter mijn laptop om in contact te zijn met de wereld en zoals ik de laatste dagen al een paar keer uit sprak, ik ben er nu wel klaar mee.

De afgelopen weken zijn bij mij een aantal duidelijke thema’s naar voren gekomen, waarbij ik op een steeds dieper niveau voel wat de bedoeling is voor mij. En hoe ik dat nog meer kan creëren. Om nog meer verbinding te ervaren met mezelf en de wereld om me heen.

En dat is precies waar Volg je eigen weg over gaat. Over jezelf toestaan het leven te creëren dat het beste bij je past. Want dat wat jij diep van binnen voelt en wenst, is vaak de bedoeling en dat mag je volgen. Voor mij stond de afgelopen tien jaar in het teken van experimenteren. En al die experimenten hielpen me nog dichterbij mezelf te komen. Natuurlijk heb ik hierin fouten gemaakt en ben ik onderuit gegaan. Maar ik sta hier nog steeds en heb meer geleerd van alles wat ik wel heb gedaan dan van alles wat ik niet heb gedaan.

Corona heeft ons gedwongen in een nieuwe werkelijkheid

Ook met mijn boek inspireer ik je een nieuwe werkelijkheid te creëren. Het enige verschil tussen de huidige situatie en mijn boek, is dat je er in mijn boek bewust voor kiest. Je kiest ervoor je leven te veranderen, omdat je het anders wilt, omdat je je niet meer oké voelt met dat wat je gecreëerd hebt. Heel vaak wordt dit wel aangedreven door een probleem dat zich in je leven voordoet. Bijvoorbeeld een ziekte, scheiding, faillissement of ontslag. Maar dat hoeft niet.

Het is al jaren mijn diepste wens dat er een wereld ontstaat waarin we rustiger leven, meer terug gaan naar de essentie van wie we zijn en veel meer zelf gaan doen en maken en onze spullen van dichterbij halen. Een wereld waarin we beseffen dat we helemaal niet zoveel nodig hebben als we nu denken. En waarin we tevreden zijn met wat er is.

Corona heeft ons het inzicht gegeven dat het anders kan en moet. In mijn boek vind je de tools ook daadwerkelijk het leven te creëren dat het beste bij je past. Een leven waarin je meer rust ervaart, omdat je steeds weer kiest voor dat wat goed voelt voor jou.

Volg je eigen weg ontstond een jaar geleden vanuit boosheid en is nu een liefdevolle uitnodiging om te creëren wat goed voelt voor jou. En dat ook echt te doen en te beseffen dat er altijd afleiding uit de buitenwereld is.

Er is altijd afleiding vanuit de buitenwereld

Verwachtingen van de buitenwereld bepalen vaak je agenda en levensritme, waardoor je misschien vaak dingen doet die niet echt bij je passen. Je bent veel onderweg, weinig thuis, altijd maar druk voor anderen, past je werktijden aan je werkgever of opdrachtgevers aan en doet helemaal niet waar jij echt blij van wordt, simpelweg omdat je er geen tijd of energie voor hebt.

In de jaren dat ik in het buitenland woonde, leerde ik dat leven in een kleine omgeving met een duidelijk omschreven dagritme heel rustgevend werkt. En dat merk ik in de huidige situatie nu ook weer. Het feit dat ik niet verder kan bewegen dan de stad waarin ik woon, voelt heel overzichtelijk en daardoor creëer ik ruimte om mijn creativiteit te laten stromen. Ik merk ook dat ik mezelf echt moet stimuleren om volgens een bepaald ritme te leven, anders ben ik veel te veel aan het inspelen met wat de wereld om me heen vraagt, in plaats van dat ik mijn eigen grenzen aangeef.

De zoektocht naar je essentie

Volg je eigen weg gaat over de zoektocht naar je essentie en van daaruit het leven creëren dat het beste bij je past. Over jezelf steeds weer afvragen, waarom doe ik wat ik doe. Wil ik dit blijven doen, of wil ik iets anders?

In Volg je eigen weg en op mijn nieuwe podcastkanaal vind je interviews met mensen die dit stuk voor stuk als geen ander beheersen. Zij gaan echt mee met de stroom en hebben daardoor een leven gecreëerd dat eenvoudig is en waarin ze succesvol zijn. Toch geeft iedereen die ik spreek aan dat het een leven lang ontdekken blijft. En dat dit het leven ook juist zo leuk maakt.

Je eigen weg volgen vraagt offers

Je gaat het anders doen dan de mensen om je heen en krijgt te maken met weerstand. Niet iedereen zal snappen dat de ontdekkingstocht naar je essentie een onderdeel van jouw leven geworden is. Omdat we niet geleerd hebben vanuit die essentie te werken, maar juist te leven vanuit alles wat we met ons hoofd kunnen bedenken en redeneren.

Als je je eigen weg gaat volgen, kom je los van alles wat je ooit kende of als echt bestempelde. Je ontdekt wat er allemaal nog meer is. Je leert de controle los te laten en te vertrouwen dat het altijd goed komt. Je weet dat er een pad voor jou is weggelegd en dat je dit mag volgen. Je weet dat er altijd voor je gezorgd wordt en dat je blij kunt zijn met veel minder spullen en geld dan je ooit had verwacht. Je ontdekt dat je niet veel nodig hebt om een gelukkig en rustig leven te leiden.

Het is beschikbaar voor iedereen. Zelfs als je denkt dat jij niet kunt veranderen door de omstandigheden waar je in zit. Want alles wat jij bedenkt dat jou tegenhoudt is slechts een excuus om niet te veranderen. Daarom is acceptatie in dit proces vrijwel de eerste stap.

Iedereen maakt bepaalde keuzes in zijn leven. Keuzes die je soms wel en soms niet kunt veranderen. Veranderen kan alleen maar als je weet wat je kunt veranderen en als je accepteert wat je niet kunt veranderen. Stel dat je een gezin hebt, dan heb je misschien het gevoel dat je niet 100% je eigen weg kunt volgen. Toch is het creëren van je gezin een bewuste keuze geweest en zijn je gezinsleden onderdeel van je leven. Je hebt dus te accepteren dat ze er zijn en dat ze niet weggaan. In dit geval is het dus slim te ontdekken wat jouw eigen ritme is, wat jij nodig hebt en eerlijk uitspreken wat dat is. En de anderen de ruimte te geven dat ook te doen. En in gesprek te blijven over wat je echt wilt. Communicatie is de belangrijkste stap in dit hele proces.

Veranderen gaat dus alleen als je kunt zien wat er is in het hier en nu. En ze te zien als feiten. Geen oordeel te hebben over wat er is. Maar te zien wat ze je willen vertellen en waar je kunt veranderen.

Loslaten wat anderen van je denken

Wat mij betreft is de grootste uitdaging in het volgen van je eigen weg loslaten wat anderen van je denken. Ik heb me daar zelf jaren door laten weerhouden. Door dat ik zo bezig was met wat anderen dachten dat ik zou moeten doen, deed ik niet wat ik echt wilde. Pas later leerde ik dat iedereen altijd reageert vanuit zijn eigen gedrag en pijn. Dat dus niemand jou een objectief advies kan geven of kan helpen op jouw weg, omdat niemand hetzelfde pad als jij bewandelt. En zeker als jij los wilt komen van het oude, heeft het weinig zin om raad te vragen aan mensen die nog het ‘oude doen’.

Daarmee bedoel ik, dat als jij de weg van jouw essentie gaat volgen, dat niemand die weg ooit bewandeld heeft. Omdat we allemaal gezien en gehoord willen worden zijn we altijd op zoek naar de erkenning dat we het juiste doen. Wat mij vaak overkwam was dat mensen me vertelden dat ik niet zo zweverig moest doen en nu maar weer eens een normaal leven moest gaan leiden. Nu zou een normaal leven moeten zijn, een leven waarin je een gezin, een baan, een auto voor de deur hebt en elke dag jezelf naar kantoor sleuren naar een baan die je niet leuk vindt, maar die wel genoeg geld opbrengt om het dure huis te betalen waar je nooit bent. Dat is dus helemaal geen normaal leven voor mij.

Dat wat ‘normaal’ zou moeten zijn is verworden tot een systeem dat helemaal niet houdbaar is. Juist door dat systeem ontstaan burnouts, ziektes, ruzies en oorlogen. Dus wat is nu eigenlijk normaal?

Waar komen we vandaan

Als je naar ons oersysteem kijkt, dan leefden we ooit in communities op een klein stuk grond dichtbij elkaar. We waren echt met elkaar in contact en leefden samen. Relaties waren er niet, iedereen kon een relatie met iedereen hebben en daardoor was de zorg voor de kinderen ook een gezamenlijk project. De ouderen van de stam waren de coaches, psychologen en therapeuten van deze tijd.

Toen ik een jaar geleden begon met het schrijven van dit boek, had ik al een jaar onderzoek gedaan naar de redenen waarom mensen doen wat ze doen. En ik kwam erachter dat de universele wens van mensen is dat ze gezien en gehoord willen worden. Daarom zijn velen van ons zo wanhopig op zoek naar erkenning. Ik doe niet onder voor de rest wat dat betreft, dus als ik iets kon doen om weer gezien te worden en erkenning te krijgen, dan deed ik dat.

Maar ik kwam er pas de laatste maanden achter, dat het veel beter werkt als je jezelf gaat zien. Als je zelf gaat waarderen wat je allemaal doet en dat je vanuit je diepste verlangens gaat onderzoeken wat je nodig hebt. En dat is vaak heel iets anders dan wat je denkt.

Er zijn zoveel mensen die dromen van een bed&breakfast in een zonnig land, omdat ze dan een rustiger leven kunnen leiden. Maar ik kan je verzekeren, dat is helemaal niet waar, want een bed&breakfast runnen is zwaar werk. Het verlangen dat er vaak onder ligt is dat mensen meer rust willen, in plaats van een b&b runnen. Ga dus steeds weer op zoek naar het verlangen achter het verlangen.

Een bijzondere reis

Je eigen weg volgen is een bijzondere reis naar een nieuwe bestemming, een reis waarop je van alles tegen gaat komen aan leuke dingen èn bijzondere uitdagingen. Je gaat ontdekken waarom je doet wat je doet en of je daar nu wel zo blij mee bent, je gaat op een andere manier naar je relaties kijken, naar werk en naar het leven in het algemeen. Ook de manier waarop je je kinderen opvoed kan een upgrade krijgen. Maar meer dan ooit ga je aan de slag met jezelf. Je gaat afstand nemen van alles wat niet goed meer voelt voor jou en laat toe wat je wel fijn vindt. Je gaat misschien verhuizen, je baan opzeggen of je relatie beëindigen, en dat hoeft allemaal niet. Want je kunt ook vanuit een andere mindset ontdekken dat je alles al hebt waar je gelukkig van wordt en dat het alleen maar jouw houding is ten opzichte van wat je hebt dat maakt dat je er niet gelukkig mee bent. 

Het boek

In Volg je eigen weg neem ik je mee naar het leven dat het beste bij je past. Door middel van 11 rituelen en 11 verhalen van mensen die hun eigen weg volgen ontdek je hoe jij jouw meest ideale leven kunt creëren. Het boek bevat geen stappenplan, omdat ik niet kan bepalen hoe jij dit het liefste wilt ontdekken. De thema’s zijn een leidraad en aan het eind van elk hoofdstuk vind je een lijst met vragen om te beantwoorden. Je kunt hier zo lang de tijd voor nemen als je wilt en je zult ontdekken dat je sommige dingen al helemaal onder de knie hebt en van andere nog heel wat kunt leren.

Natuurlijk deel ik ook mijn persoonlijke ervaringen in het boek en vertel ik je hoe ik door de rituelen heen ben gegaan. En ook nog steeds leer van sommige uitdagingen. Want ook nu het boek bij de drukker ligt, is deze reis voor mij nog niet klaar. Ik heb het boek geschreven omdat ik zelf graag een leidraad had gehad toen ik mijn reis naar bewustwording begon. Ik had geen idee waar te beginnen en ben maar wat gaan doen. Ik heb natuurlijk ook heel erg veel gelezen, bekeken en hulp gezocht en van daaruit is dit verhaal ontstaan. Het verhaal over hoe je ontdekt hoe je het beste je eigen weg kunt volgen en wat je nodig hebt om te doen wat het beste is voor jou.

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.