30 december 2022

Deel blog:

Voidikilia Beach - Gialova - Griekenland

Mijn laatste bericht van dit jaar had ik eigenlijk al een week geleden willen delen. Maar soms neemt het leven het van je over en zijn er andere dingen die belangrijker zijn dan werk. Ook al voelt het versturen van deze mail nooit echt als werk, het is wel een ‘ding’ op mijn to do lijst. Vorige week lukte het me niet door het toch wel onverwachte overlijden van mijn tante. En hoewel ik mezelf de eerste dagen na haar overlijden bleef vertellen dat ik echt niet naar Nederland hoefde voor de crematie. Omdat ik ook hier wel afscheid van haar kon nemen en kon rouwen, veranderde dat gevoel toen zich er een mogelijkheid voor deed om toch naar Nederland te kunnen reizen. Ineens besefte ik dat ik bij mijn familie wilde zijn en binnen een dag boekte ik een ticket en vertrok.

Een intense reis

En hoewel mijn reis en verblijf in Nederland intens was en ik doodmoe in het vliegtuig terug naar Griekenland zat, ben ik blij dat ik ben gegaan. Naast het feit dat het helend en fijn was om dit verdriet met mijn familie te kunnen delen, gaf het me ook een krachtig gevoel dat ik dit kon doen. Dat ik de tijd had, het geld en de wil om te gaan. Dat ik kon kiezen of ik wel of niet zou gaan. De afgelopen jaren heb ik vaak last van vermoeidheid. Die houdt me regelmatig tegen om in actie te komen. Omdat ik bang ben dat ik het niet aan kan. Maar na deze trip van 6 dagen waarvan 2 lange reisdagen, een crematie en twee kerstvieringen besef ik dat die vermoeidheid me soms ook tegen houdt om dingen die ik wel wil niet te doen. Deze reis deed me beseffen dat ik veel krachtiger ben en tot veel meer in staat dan ik denk.

‘Om het leven te creëren dat bij je past, moet je weten wie je echt bent.’

Je kunt veel meer dan je denkt

Ik geloof dat je jezelf heel veel wijs kunt maken over wie je bent. Die overtuigingen kunnen je vervolgens tegenhouden om bepaalde dingen wel of niet te doen. Alleen in het onbekende stappen, helpt je om te ontdekken of je iets kunt en of je het leuk vindt of niet. Je kunt jaren blijven dromen van een baan in een boekwinkel, tot je in die boekwinkel staat en daadwerkelijk ontdekt wat zo’n baan inhoudt. Dit is een van de redenen dat ik heel veel dingen uitprobeer. Zo ben ik blij dat ik een aantal jaar in het toerisme heb gewerkt om te ontdekken wat het betekent een bed & breakfast te runnen. Zo kon ik zonder de investering in een bed & breakfast te doen ontdekken dat het runnen van een b&b helemaal niet bij mij past.

Wat is je echte verlangen?

Ik geloof dat het goed is om je verlangens te volgen, maar heel vaak zit er een ander verlangen onder het verlangen. Dus als je het verlangen hebt om Nederland achter je te laten en in je eentje op een berg te gaan wonen, vraag je dan af waarom je dat wilt. Wil je echt alleen op een berg wonen? Of wil je bijvoorbeeld meer rust in je leven? De eenzaamheid van de berg kan net zo heftig zijn als de ratrace in Nederland als dat niet is wat je echt wilt. De wens van die berg kan een heel ander verlangen met zich mee brengen. Daarom is het goed om de ‘waarom’-vraag te stellen. Ga hierbij net zo lang door tot er een kort antwoord uit komt dat de essentie van je verlangen weer geeft (dat komt meestal na de 4e of 5e waarom?). Vanuit dat diepe verlangen kun je dan vervolgens stappen zetten om je leven aan te passen.

Geef je verlangen een naam

Nu het nieuwe jaar voor de deur staat, ben je misschien bezig met het maken van voornemens. Je wilt dingen minder of juist meer gaan doen. Ook daarin kun je werken met verlangens. Bijvoorbeeld met het verlangen, hoe wil ik me voelen? Welk gevoel wil je elke dag hebben komend jaar? En wat doe je als je dat even niet voelt? Kun je dat dan accepteren of heb je een hulpmiddel waarmee je dat gevoel weer kunt oproepen?

Elke dag opnieuw beginnen

Zelf ben ik niet zo van de voornemens op een specifiek moment in het jaar. Ik geloof juist dat als je in je leven iets wilt veranderen, je daar niet mee hoeft te wachten tot een bepaald moment. Wat kan helpen is meebewegen met de maan, en een intentie starten als het nieuwe maan is. Maar het is belangrijk dat je dingen in je leven verandert op het moment dat jij er klaar voor bent en niet omdat de kalender dat aangeeft. Januari is nog steeds een maand van naar binnen keren, dus als je een sterke neiging voelt dat te doen, doe dat lekker. Doe wat moet en ga daarnaast lekker cocoonen. Trek je terug in je holletje en geef je over aan je winterslaap. Begin februari is het vroeg genoeg om weer naar buiten te komen.

Laatste tip

Zelf pas ik mijn wachtwoorden altijd aan mijn jaarthema aan. Afgelopen jaar was mijn intentie ‘Mezelf bevrijden’, al had ik bij de start van het jaar geen idee wat het betekende. Maar terugkijkend klopt het helemaal. Ik moest me losmaken van oude ideeën en patronen, van de plek waar ik woonde en de manier waarop ik mijn relaties invulde. Ik herinner mezelf aan dit thema door de wachtwoorden op mijn computer hieraan aan te passen. Zodat ik er elke dag aan herinnerd wordt. Zo wordt het thema onbewust deel van mij en maak ik beslissingen die
hierbij passen. Mijn thema voor dit jaar houd ik even geheim, voordat jullie straks allemaal mijn wachtwoord achterhalen 😉

Welk thema kies jij?

Ik wens je een heerlijke jaarwisseling, hopend dat je een feest kunt vieren op de manier die helemaal bij jou past.

Tot in het nieuwe jaar!

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.