23 januari 2017

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

Een bekende uitspraak van Pippi Langkous. Onbevreesd als ze was, wist ze dat ze de hele wereld aan kon en probeerde ze alles uit. Een mooi voorbeeld van een positief zelfbeeld. Een moeilijk thema, omdat je eerder geneigd bent te zeggen, ik heb het nog nooit gedaan, dus ik kan het niet. En daarmee sluit je alle wegen voor groei af voor jezelf, omdat je niet durft te experimenteren.

Woorden zijn zo bepalend voor je wereldbeeld. Want alles wat je zegt over jezelf dat wordt waarheid, omdat alles wat je aandacht geeft groeit. En negatieve verhalen of angsten zijn nu eenmaal niet bevorderend als je je leven wilt veranderen. Als je je droomleven wilt creëren, kun je niet anders dan de verhalen die je over jezelf vertelt te veranderen. Je hoeft niet zo te blijven als je nu bent (behalve natuurlijk als je compleet tevreden en happy bent met het leven dat je nu leidt).

Als je het verhaal omkeert en jezelf vertelt dat het wel kan, dan open je een wereld vol mogelijkheden. Vervolgens ga je de stappen zetten om te veranderen, want het gaat er uiteindelijk om dat je het ook echt doet. Jij bent de enige die dingen voor jezelf kan veranderen, en er is niemand die jou tegenhoudt of tegenwerkt (ook al zegt je hoofd soms van wel), en er is ook niemand die je zal helpen een nieuwe stap te zetten (dit klinkt misschien hard, toch is het waar dat jij als enige kunt zorgen voor een verandering in jouw leven, dat gaat je partner, kind of ouder echt niet doen voor je). Dus door jezelf een ander verhaal te vertellen, kun je een nieuw leven scheppen voor jezelf. Ontdek wat je allemaal al kunt en bedenk dat je dit ook hebt geleerd op een gegeven moment, ga die dingen benadrukken. Het geeft je wereld een hele andere lading en het helpt je om doelen te bereiken die je nog niet eerder had bereikt. En daarna start je met het experimenteren en dingen doen die je nog nooit hebt gedaan!

Vorige week leerde ik tijdens een lezing dat ons brein is ingesteld op lui zijn en vooral niet uit je comfortzone stappen. We willen lekker op de bank hangen, film of tv kijken, series bingewatchen en vooral niet verder groeien. En dat is waar de winst zit. Stap uit je comfortzone, stretch jezelf, visualiseer hoe jouw ideale leven er uit ziet en ga aan de slag met kleine of grote stappen. Net wat goed voelt voor jou.

Maar haal vooral het zinnetje, ik kan het niet, uit je vocabulaire, want je bent veel krachtiger dan je denkt en kunt veel meer realiseren dan je ooit had gedacht!

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.