27 april 2016

Ken je dat gevoel? Van een dag waarin helemaal niets hoeft? Dat je gewoon zelf kunt bepalen wat je gaat doen en dat er niemand is die iets van je verlangt? Ik merk dat dit echt een groot gevoel van vrijheid geeft. En ik denk dat velen van jullie het met me eens zullen zijn dat zo’n gevoel een beetje lijkt op vakantie. Want op vakantie hoeft er eigenlijk ook nooit iets. Als je je tenminste kunt overgeven aan dat geweldige idee van “ik zie wel waar ik vandaag zin in heb”. In plaats van, ik ben nu hier, dus ik MOET er echt alles uithalen. De kunst is om die vrijheid dan ook echt te ervaren, ondertussen heb ik ontdekt dat het soms zinnig is om vrijheid te ervaren door iets te doen. Want vrijheid zit soms ook gewoon in even niet meer denken, maar actief bezig zijn.
Graag deel ik de manieren met je waarop ik vrijheid creëer voor mezelf en wat dat dan met me doet.


1. Zeilen of op het water zijn in een boot

Als kind werd ik door mijn ouders meegenomen naar het water. Zeilen, dat was voor hun de ultieme manier om weg te zijn van alles, om stilte en rust te ervaren. Alleen… Met twee kleine kinderen (ik vond er namelijk niet zo veel aan aan boord) werd het feCorfu 2015 foto's Michiel (38)est niet zo groot als ze voor ogen hadden. Later toen ik ouder werd en een vriendje kreeg die ook van zeilen hield werd het anders. Ik ging opeens ervaren wat een genot het was op het water te zijn. De wind door je haren, het water onder de boot, de stilte als de motor uit gaat en je één bent met de grillen van het water, de wind en de zon. Zeilen in Nederland is best leuk, zeker als het mooi weer is, maar zeilen in Griekenland of Turkije is een unieke ervaring. Je bent bijna alleen op zee, de zon schijnt vrijwel altijd en je kunt echt genieten van de stilte. Voor mij staat zeilen al jaren op nummer 1 van het ultieme vrijheidsgevoel…Zodra ik op de boot stap, ben ik weg van alles, of dat nu in Nederland of het buitenland is.

skien (6) aangepast voor blog2. Skiën
Op mijn dertigste ontdekte ik een nieuwe liefde… Skiën. Wederom was het een man die me overtuigde dat het zo leuk is, maar nu kan ik mijn leven niet meer zonder ski’s voorstellen. Omdat ik jaren lang hele seizoenen in de wintersport werkte, leerde ik het snel en elke keer sta ik weer versteld wat een overweldigend gevoel het is als je boven aan de berg staat, naar beneden kijkt, en weet dat je niet lang daarna over de witte sneeuw naar beneden zoeft, bochtjes draaiend, of door jezelf gewoon helemaal te laten gaan. Ook hier komt het neer op de wind die door je haren speelt, de zon op je gezicht, het wit van de bergen, het blauw van de lucht.

Af en toe trek ik er op uit met mijn cabrio voor de mooiste uitzichten en nieuwe inspiratie
Af en toe trek ik er op uit met mijn cabrio voor de mooiste uitzichten en nieuwe inspiratie

3. Rijden in een cabrio
Mijn nieuwste liefde is rijden in een cabrio, ook weer zo’n ultiem zon op je hoofd, wind in je haren gevoel. Wat je ervaart in een cabrio is zo anders dan rijden in een gewone auto. Zo’n ding rijdend op de snelweg, waar je het gevoel hebt opgesloten te zitten. Nee, dan een cabrio, lekker rustig door de velden rijden, genieten van de omgeving met de zon en de wind om je heen. En toch comfortabel zittend in een fijne auto.

4. Een lege agenda
Wat ik de laatste tijd leer is dat een lege agenda zoveel ruimte en rust geeft. Dat er niets hoeft en dat je je dag kunt aanvaarden zoals die komt. Waar heb je vandaag zin in? Lekker lang uitslapen, vroeg opstaan en heel lang yoga doen, genieten van buiten zijn of lekker schrijven en nieuwe plannen uitwerken? Alles kan en mag en er is niemand die iets van je verwacht. Op Ibiza en hier op het Franse platteland kom ik veel meer tot rust en kan ik me overgeven aan het feit dat er niets hoeft en alles mag. En dat is het meest ultieme vrijheidsgevoel dat ik me kan indenken. Vaak laat je je leiden door je agenda en ben je aan het eind van de week opgebrand van alles wat moest. Dan mag je in het weekend leuke dingen doen, maar vaak zit er dan zo’n druk achter dat het weer een soort van moeten wordt. En als je dan een lege agenda hebt, kun je tijd maken om

5. Naar buiten gaan / de zon op je huid voelen
de zon voelenVeelvuldig buiten zijn geeft mij ook altijd een heerlijk gevoel van vrijheid. Natuurlijk heb ik dat in de punten 1, 2 en 3 wel laten blijken, want dat zijn toch allemaal dingen waar je buiten voor moet zijn en juist dat gevoel van dichtbij de natuur zijn geven die vrijheid. Hoe meer ik buiten ben, hoe vrijer ik me voel. Hoe minder ik het gevoel heb dat ik gebonden ben aan social media, andere mensen en de druk dat er van alles moet. Maar voor mij is het wel van essentieel belang dat de zon schijnt. Want juist de zon geeft zoveel vrijheid. Buiten zitten met een kopje thee of koffie en zon op je huid voelen, maakt dat je eigenlijk niets meer nodig hebt dan dat. En dat is pas vrijheid, want het streven naar veel en meer verdwijnt als sneeuw voor de zon en je kunt veel meer zijn met dat wat er is.

6. Het gevoel hebben dat tijd niet bestaat
Soms kun je ergens mee bezig zijn waar je het gevoel hebt dat tijd niet bestaat. Bijvoorbeeld als je een hobby hebt waar je helemaal in op gaat, of als je met mensen bent op een plek waar je weg lijkt te zijn van alles dat moet. Ook als je verliefd bent kun je dat ultieme gevoel hebben dat er geen tijd bestaat of dat er niemand anders is dan jij en degene om je heen. Hoe heerlijk zou het zijn als je dagen kunnen bestaan uit alleen maar dit soort momenten?

7. Niets hebben (back to basic)
Hoe minder je hebt, hoe meer je het gevoel van vrijheid kunt ervaren. Wat heb je echt nodig om gelukkig te zijn? Hier op het Franse platteland hoeft er niets. De dagen vullen zich met goede gesprekken, eten, wandelen, schrijven en genieten van het simpele leven. De omstandigheden waarin ik verblijf zijn redelijk basic en dat maakt het juist zo leuk. Ontdekken dat je dus echt niets nodig hebt, behalve een lekker bed, eten en af en toe een goed gesprek, buitenlucht, de zon, de ruimte doet de rest.

Wat geeft jou het ultieme gevoel van vrijheid?
Nu kan ik me indenken dat er naast deze voorbeelden nog veel meer manieren zijn om het ultieme vrijheidsgevoel te ervaren, zo denk ik aan wielrennen, hardlopen, paardrijden, parapenten, vliegen, motor rijden en waarschijnlijk is er nog veel meer. Ik ben benieuwd wat jou het ultieme vrijheidsgevoel geeft, dan kunnen we een mooi overzicht maken om anderen te inspireren!
Laat je reactie achter onder dit bericht. Ik ben heel benieuwd wat jou vrijheid geeft en waarom!

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.