31 januari 2019

Hijgend en puffend leg ik de weg af naar een stukje Utrecht dat ik niet ken. Een stukje dat herrezen lijkt uit het verleden, maar toch helemaal nieuw is. Het fascineert me, ontroert me, want ik vind het hier echt heel mooi, maar mijn vermoeidheid weerhoudt me ervan er echt van te genieten.

Ik sta voor de deur bij Tess Bos, orthomoleculair k-PNI en natuurgeneeskundig therapeut. Ik heb Tess online gevonden, omdat ik op zoek was naar een therapeut die me kon helpen beter te worden, zodat ik weer meer energie zou krijgen en me niet meer zo zwaarmoedig zou voelen. Ik wil aan mijn voedingspatroon werken, en omdat ik denk dat fietsen gezond voor me is, leg ik de 6 kilometer naar Oud-Zuilen fietsend af.

Ik ben er namelijk van overtuigd dat beweging goed voor me is. Want ook al ben ik vaak oververmoeid, het zou toch goed voor me moeten zijn lekker te bewegen. Flink doorfietsen, tegen de wind in, doorzetten, hard werken. Dat ik daar alleen maar vermoeider van wordt zet me nog niet aan het denken.

Een lege accu laad je alleen op door hem niet steeds weer helemaal leeg te maken

In onze eerste sessie vertelt Tess me hoe leeg mijn accu werkelijk is en dat ik niet oplaad als ik mijn lijf zo blijf uitputten als ik doe. Ik kan alleen opladen als ik ook echt minder ga doen. Dat ik als ik denk dat ik wel een half uur kan wandelen, ik maar 10 minuten mag gaan (omdat ik structureel denk dat ik meer kan dan ik op dit moment echt aan kan). Die boodschap komt niet op het goede moment, omdat ik net weer met een nieuwe baan als kok ben begonnen. En het werk is zodanig dat ik elke keer ruim over de grens heen ga van wat ik lichamelijk aan kan. Ik wil niet stoppen met werken, omdat het me ook andere mogelijkheden en groei biedt. Ik voel een enorme spagaat opkomen tussen goed voor mezelf zorgen en op mijn werk blijven presteren. Wat tot gevolg heeft dat ik naast mijn werk eigenlijk niet veel anders meer kan dan op de bank ploffen en niets doen. Minder dus dan ik al deed, omdat rust nu echt de enige oplossing lijkt om weer beter te worden.

Vastgeroeste overtuigingen losweken

De eerste sessies kijken we naar mijn lichamelijke gesteldheid en welke rol voeding daarin speelt en wat ik kan doen om meer energie te krijgen. Tess doet een aantal tests waaruit blijkt dat mijn serotonine, dopamine en GABA-waarden allemaal te ver afwijken van wat het zou moeten zijn en dat dit de oorzaak is van mijn vermoeidheid. Ik krijg een voedingsadvies mee en merk dat het me enorm veel moeite kost me daar aan te houden. Ik wil zo  graag, maar het lukt niet en ik voel me eigenlijk alleen maar minder goed, dan dat ik me beter ga voelen. Vanuit mijn oude overtuigingen denk ik ook dat ik het allemaal zelf moet doen en vergeet dat ik van Tess altijd mag bellen of mailen als er iets is.

Een mooi voorbeeld van hoe ik ervoor sta, is als ik op een gegeven moment vanuit mijn stress over geld denk dat ik maar een half consult kan betalen en dus ook maar een afspraak van een half uur maak. Als ik na mijn fietstocht volledig uitgeput bij Tess op de stoep sta, gaat Tess meteen voortvarend van slag. Ik voel me daardoor helemaal niet gezien, want ze slaat de hele vraag, hoe gaat het over, dat had ze allang gezien natuurlijk. Tess wilde mij (in de korte tijd die we hadden) zoveel mogelijk helpen. Na een wat rommelige start spreek ik uit dat ik me niet gezien voel. En dan besef ik wat er al veranderd is, door uit te spreken wat ik voel krijgen we een mooi gesprek over hoe we als mensen op elkaar reageren en dat we soms vergeten uit te leggen waarom we bepaalde dingen doen. Iets waar ik zelf ook zo vaak last van heb, vanuit de gedachte dat de ander heus wel begrijpt waarom ik iets wil of doe… Onze sessie van een half uur duurt uiteindelijk 1,5 uur en ik ben dankbaar dat Tess mij zo liefdevol ondersteunt.  

We gaan na de eerste sessies die vooral over voeding en leefstijl gingen aan de slag met NEI. Een methode waarbij Tess verschillende technieken combineert om te ontdekken welke overtuigingen je nu echt dwars zitten en hoe je deze kunt veranderen. Dan kun je nieuwe verbindingen leggen, waar je naar gaat leven. De methode lijkt extreem eenvoudig en ik vraag me natuurlijk af of het wel kan werken, maar ik geef me over en vertrouw er op dat dit nu de bedoeling is.

De omslag

In de weken na de sessies merk ik dat mijn humeur verbetert, mijn depressie verdwijnt en ik ben af van een groot aantal angst-klachten. Ik ga ook anders naar mensen en situaties kijken. Ik had sommige dingen zo groot gemaakt dat ik er in was gaan geloven. Zo komen we er na een paar sessies achter dat ik echt moeite heb mijn grenzen aan te geven en keuzes te maken en deze te communiceren met de mensen om me heen. Uitspreken wat ik wil en nodig heb, maakt het leven gemakkelijker en helderder zo blijkt telkens weer als ik het wel doe 😉

Tess helpt me op weg me weer beter over mezelf te gaan voelen en betere afspraken met mezelf te maken. Ik leer dat je jezelf niet alleen kunt genezen met gezonde voeding. Dat het er vooral om gaat om jezelf met gezonde gedachten te voeden. En ik ontdek dat ik vaak niet zag welke gedachten ongezond zijn, omdat ze zo vastgeroest zitten dat ze me hebben geblokkeerd en ziek gemaakt. Alleen door een samenspel van een gezond voedingspatroon, gezonde gedachten en gezond gedrag kun je jezelf genezen.

Met de bus…

Hoewel ik in de eerste maanden nog veel in de valkuil trap het hele stuk toch te fietsen, vind ik op een gegeven moment een balans. Ik fiets als ik voldoende energie heb en het lekker weer is, zodra het weer minder is en ik moe ben, ga ik met het OV…

Tess, ik ben blij dat ik je gevonden heb en dat je me weer op het juiste pad hebt gebracht. Dank ook dat je met me door de dieptes van mijn vermoeidheid heen wilde gaan, zodat we nu uiteindelijk lachend de sessies kunnen beëindigen en kunnen zien dat er wel degelijk verandering plaats vindt.  Wil je ook meer energie, positieve gedachten en een gezond lichaam, dan kan ik je de sessies Tess van harte aanbevelen (de sessies worden door de meeste zorgverzekeraars als alternatieve zorg vergoed).

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine