18 december 2020

Een nieuwe lockdown, een nieuwe fase waarin we nog minder mogen en kunnen dan eerst. Ik besefte hoe gemakkelijk het eigenlijk is dat we altijd maar overal toegang toe hebben. En dat we nu ineens niet zo gemakkelijk meer aan onze spullen komen. Dit was voor mij vaak realiteit als ik weer eens een periode heel weinig geld had. Dan moest ik nadenken over alles waar ik geld aan uitgaf. Gisteravond stond ik in de badkamer en ineens ging er een gedachte door me heen. Ik keek naar mijn badkamerkastje en zag hoe inventief ik altijd ben omgegaan in tijden dat ik geen geld had en geen geld had voor luxe en extraatjes. Die periode heeft me geleerd dat er altijd oplossingen zijn voor dilemma’s die je tegenkomt.

Ik besloot een paar van mijn geld besparende tips voor je op een rijtje te zetten. Die niet alleen goed werken als je geen geld hebt, maar ook als je wel geld hebt en het moeilijker uit kunt geven.

Vervang je dagcrème door olie uit je keukenkastje

Ik gebruik nu alweer een hele lange tijd geen dagcrème meer. Die verving ik tijden geleden door kokosolie. En wat ik ontdekte is dat ik daar veel minder van nodig heb, dat ik in de zomer veel minder gebruik omdat mijn huid dan vettiger is dan anders en in de winter gebruik ik het alleen als ik heel lang onder de douche heb gestaan. Dan is mijn huid meer uitgedroogd en heeft het de hydratie nodig. Je kunt hier overigens ook heel goed olijfolie voor gebruiken. Kijk wat jij fijn vindt en wat je nu in huis hebt. Je keukenkastje biedt veel meer gezondheidsproducten dan je denkt. Zo maak je scrub van koffiedrab of een mengsel van suiker en olie, maak je tandpasta van kokosolie en baking soda en deodorant van maïzena/arrowroot, baking soda en kokosolie. Voordeel: je hebt minder nodig waardoor het allemaal veel langer mee gaat.

Maak je kasten leeg

Vaak heb je een overvloed aan spullen die je helemaal niet gebruikt. Misschien heb je wel een voorraadkast vol eten, een badkamerkast vol verzorgingsmiddelen en blijf je steeds maar nieuw kopen. Wat ik altijd heerlijk vind, is het leeg koken van mijn kasten. Soms heb ik van die perioden dat ik elke dag andere ingrediënten koop, dan staat mijn voorraadkast vol met allerlei producten waarvan de zak half op is. Nergens voor nodig, je hoeft echt niet voor elk recept dat je tegenkomt een andere pasta-/rijstsoort te kopen. Je kunt daar heel goed mee variëren. Als je geen talent hebt voor het verzinnen van recepten, dan vind je alleen al door te googlen op de ingrediënten die je in huis hebt een verscheidenheid aan recepten. Zo ontdek je nieuwe maaltijden en bevorder je je creativiteit in de keuken.

Hetzelfde geldt voor je badkamerkast, misschien koop je wel heel vaak de voordeelaanbiedingen shampoo of douchegel, ook al heb je het helemaal niet nodig. Die flessen stapelen zich maar op en je gebruikt ze nooit. Maak je kasten leeg, maak alles op wat je hebt en koop dan pas weer nieuw.

Stop met het wassen van je haar

Is je shampoo op? Geen probleem, je kunt eens uitproberen wat het met je doet als je geen shampoo meer gebruikt. Nu je de komende weken toch weer veelvuldig thuis zit en je weinig mensen ontmoet is het een goed moment voor een experiment. Weet wel dat de eerste twee weken het moeilijkste zijn èn dat niet iedere haarsoort hetzelfde is. Wat je ook kunt doen is experimenteren met baking soda en appelazijn. De baking soda om je haar te wassen en de appelazijn om je haar zachter te maken (werkt als een soort conditioner). Wat dit voor voordeel heeft? Je hoofdhuid gaat er aan wennen dat het niet meer elke dag gewassen wordt. Dit is gezond, want elke dag shampoo maakt dat je het gevoel blijft houden dat je je haar wilt wassen. Terwijl dat eigenlijk helemaal niet hoeft. Het is ons aan geleerd door de media dat we dat nodig hebben, en waarschijnlijk zitten er (net als in eten) stofjes in die maken dat je het nog vaker wilt gebruiken.

Organiseer een thuis-retreat

Nu ook reizen streng wordt afgeraden en alle retreats zijn afgelast lijkt het misschien lastig je stilte te vinden. Toch kun je ook heel goed thuis een retreat organiseren. Zorg voor een periode dat je alleen bent en stil kunt zijn (stuur manlief en kinderen een periode naar buiten en zorg dat je even niets hoeft van jezelf). Maak een fijne rustige plek in huis, zet je telefoon uit, volg een yogales, schrijf in je dagboek, maak een stilte-wandeling, mediteer, lees een inspirerend boek). Je kunt hier zelfs elke dag een mini-retreat van maken door zelfs als je veel mensen om je heen hebt omdat iedereen thuis is, 5 of 10 minuten stilte voor jezelf te creëren. Woon je alleen en wil je dit liever samen doen? Je kunt natuurlijk ook een vriendin uitnodigen om samen de stilte en ontspanning op te zoeken.

Richt je boekenkast opnieuw in

Laatst was ik mijn boekenkast aan het stoffen en vond dat het tijd werd om mijn boeken anders neer te zetten. Door alle boeken weer eens in mijn handen te houden, ontdekte ik allerlei boeken die ik maar half had gelezen, of helemaal nog niet. Dit betekende dat ik niet direct naar de boekwinkel hoefde te rennen voor nieuwe boeken, maar dat ik in mijn eigen bibliotheek ineens allerlei pareltjes vond die ik nog niet had gelezen.

Richt je aandacht naar binnen

De wintertijd is een tijd om naar binnen te gaan, om je gedachten te laten stromen en de stilte op te zoeken. Laten we met elkaar dat gevoel ook echt omarmen. Hoe jouw leven er ook uit ziet, ga terug naar jezelf. Neem de tijd om te luisteren naar je innerlijke stem, zodat je in 2021 het leven kunt creëren dat het beste bij je past.

In mijn boeken Geluk in 8 koppen thee en Volg je eigen weg laat ik je zien hoe je een leven vol liefde, rust en vrijheid kunt creëren. Een leven in je eigen tempo, op jouw manier, in liefde en verbinding met jezelf en de wereld om je heen. Daarin vind je nog veel meer tips voor een duurzamer leven, je vindt er ook recepten voor verzorgingsproducten en heel veel tips om weer contact te maken met jezelf.

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine