2 april 2024

hoe bepaal je de vorm en stijl van je boek

Het klinkt zo mooi, een boek schrijven. Maar als je nog nooit een boek hebt geschreven, heb je waarschijnlijk geen idee hoe je een boek op moet zetten. Voor een roman, een thriller of kinderboek gelden hele andere regels dan voor het schrijven van je levensverhaal of een non-fictie boek waarin je bijvoorbeeld een door jouw methode uitlegt.

Het bepalen van de vorm en stijl van je boek doe je pas als je weet wat de essentie van je boek is. Pas als je helemaal helder hebt wat jouw ware verhaal is en hoe je dit vanuit je diepste essentie kunt delen, dan kun je gaan nadenken over de structuur.

Jouw ware verhaal ontdekken

Schrijven, schrijven, schrijven… het klinkt saai, maar om de essentie van je boek naar boven te halen, moet je vooral heel veel schrijven. En niet zomaar schrijven, maar schrijven vanuit de verbinding met je eigen essentie. Hoe je dat doet? Het belangrijkste is om jezelf in een meditatieve staat te brengen en het kanaal met je innerlijke stem te openen. Want daarin zitten alle antwoorden. Ook een schrijfroutine is belangrijk. Zorg dus dat je elke week (en beter nog elke dag) tijd vrij maakt om te schrijven. Want alleen door veel te schrijven kom je uiteindelijk tot een boek (of meerdere boeken).

Schrijf de inleiding van je boek

Als je helder hebt wat jouw ware verhaal is, dan komt het moment dat je die boodschap naar je lezer toe gaat schrijven. Dit kun je het beste doen door de inleiding van je boek te schrijven. Want met een goede inleiding, heb je meteen het doel van je boek te pakken. Hiermee geef je jezelf de kans om echt contact met je lezer te maken. Voor wie schrijf jij je boek, wat wil je dat ze aan het einde van het boek ervaren? Welke stappen gaan ze zetten, welke kennis hebben ze vergaard? Als je dat helder hebt, kun je de vorm kiezen.

De vorm en stijl van je boek

Jouw ware verhaal kan op verschillende manieren verteld worden. De vorm die je kiest hang af van de essentie van je verhaal. Het belangrijkste is dat je niet alleen een vorm kiest waarmee jij goed kunt werken, maar dat je ook de vorm kiest waarin jouw verhaal het beste tot zijn recht komt.

Overigens wil het niet zeggen dat je na het kiezen van een vorm niet meer kunt veranderen. Bij het schrijven van Volg je eigen weg ben ik wel meerdere keren van vorm verandert. Het bleef passen onder het kopje non-fictie, maar de werkelijke vorm veranderde regelmatig. Ook bij de roman die ik schreef (ik ben Sara) ben ik nog wel eens van vorm verandert. De eerste twee boeken die ik schreef hadden wat dat betreft een wat duidelijkere structuur die ik ook steeds heb vastgehouden.

1: Dagboekvorm

Hierbij neem je de lezer mee in hoe een bepaalde periode van je leven voor jou is geweest. Wat heb jij ervaren en wanneer? In een dagboek schrijf je jouw persoonlijke verhaal volledig waargebeurd en met de juiste data. Dit werkt bijvoorbeeld goed wanneer je een korte periode van je leven wilt beschrijven, bijvoorbeeld omdat je iets heftigs meemaakte als een ziekte, een periode van rouw, een belangrijke periode in je carrière of iets als een rechtszaak.

2: Waargebeurd verhaal

Een waargebeurd verhaal gaat ook over jouw persoonlijke leven. Je laat hierbij de dagboekvorm los en vertelt het verhaal dat jij wilt vertellen. Dit kun je doen door middel van een chronologisch verhaal. Of een verhaal met flashbacks en herinneringen. Je kunt dit schrijven in de eerste (vanuit jezelf) of in de derde persoon (vanuit de hij/zij-vorm). Je brengt hierin jouw persoonlijke, waargebeurde verhaal naar buiten. Dit kan gaan over je hele leven, of over een groot deel van je leven.

3: Geromantiseerd persoonlijk verhaal

In een geromantiseerd persoonlijk verhaal vertel je jouw ware verhaal in een aangepaste vorm. Deze vorm kun je bijvoorbeeld kiezen als je mensen uit je werkelijke leven niet in diskrediet wilt brengen. Of omdat je bepaalde situaties niet volledig waargebeurd naar buiten wilt brengen.

4: Non-fictie

Bij non-fictie kies je voor het omschrijven van een methode of levenslessen. Ook in non-fictie kun je ervaringen uit je eigen leven naar voren halen, maar je verwerkt ze in een vorm die wat afstandelijker is. Binnen het genre non-fictie heb je ook weer allerlei keuzes. Dit is een vorm die ook meer creativiteit kan brengen, omdat je het echt op jouw manier kunt invullen. Zo koos ik bij Geluk in 8 koppen thee voor een indeling in drie delen, het eerste deel was mijn persoonlijke verhaal, het tweede deel theorie plus persoonlijke inzichten en deel drie een praktische invulling om thuis met de theorie aan de slag te gaan.

Welke vorm kies jij?

Om de vorm en stijl van je boek te kiezen gaat er dus al een heel proces van schrijven aan vooraf. Welke vorm je ook kiest, blijf vooral steeds voelen of de vorm nog klopt bij het verhaal dat je hebt gekozen. Kies niet te snel, maar zorg eerst dat je voldoende verhalen hebt verzameld voor het boek dat je wilt schrijven.

Ik ben benieuwd voor welke vorm jij kiest om jouw ware verhaal naar buiten te brengen!

 

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.