Afgelopen weekend keek ik naar een aflevering van ‘Thuis bij de beste zangers’. In deze aflevering gaat zangeres en presentatrice Karsu op bezoek bij Claudia de Breij. Tijdens de aflevering lopen ze op een gegeven moment samen een gitaarwinkel in. Voor ze binnen lopen zegt Claudia: ‘Ik heb hier dus veel therapeutisch gewinkeld, tijdens alle lockdowns, of eigenlijk tijdens alles waar ik voor mezelf een smoes zoek om mezelf iets cadeau te doen. Dan ga ik of hier naartoe, of naar een kledingwinkel of naar een boekwinkel.’ Het is voor haar de normaalste zaak van de wereld om zichzelf te troosten met een bezoek aan een gitaarwinkel en dan een nieuwe gitaar te kopen.
Ik heb het verdiend!
Dit is typisch zo’n voorbeeld waar ik vorige week al over schreef. Jezelf iets geven, omdat je vindt dat je het echt verdiend. Het stukje uit deze aflevering sloot aan bij een verhaal dat ik op de radio hoorde. Een bekende internationale zanger met een voorliefde voor de kleur rood heeft in zijn garage een stuk of 10 Ferrari’s staan. Toen ik dat verhaal hoorde dacht ik, waarom verdienen zangers en zangeressen, artiesten of andere bekende mensen zo gruwelijk veel geld, terwijl ze toch ook gewoon hun werk doen? Werk dat ze goed kunnen en hopelijk ook nog eens heel erg leuk vinden. Waarom betaal je weet ik hoeveel euro’s voor een concertkaartje. Een avond die gewoon weer voorbij gaat om te kijken naar iemand die ook gewoon zijn werk doet? Het doet me weer eens beseffen hoe scheef de geldverdeling in de wereld is.
Vol vertrouwen geven en ontvangen
Na mijn vorige blog kreeg ik een berichtje van iemand die zich aan het verdiepen was in de Geefeconomie. Het is een concept waar ik jaren geleden mee in contact kwam. 10 jaar geleden leefde ik zonder vaste woning en met weinig geld. Ik geloofde echt dat het mogelijk was om een wereld te creëren waar geld niet meer nodig was. Ik ruilde veel en probeerde te vertrouwen dat geven en nemen in balans was. Toch was ik op dat moment niet krachtig genoeg dat leven vol te houden. Dus ik stapte weer in het systeem, waar ik geld nodig had om te leven.
Een wereld zonder geld?
Ik weet niet of we nu al in staat zijn een wereld te creëren zonder geld, maar ik denk dat we wel af mogen van de scheve verhouding. Het is natuurlijk niet alleen de scheve verhouding tussen de mensen die bekend en minder bekend zijn. Het financiële systeem is sowieso scheef. In het boek ‘De mythe van het economisme’ van Jesse Klaver las ik dat er ook politici zijn die dit willen veranderen. Hij geeft aan dat we geen democratie meer zijn, maar meer een organisatie waarin alles draait om geld. Elke afweging wordt gemaakt vanuit een economische gedachte. Zonder gevoel voor toekomstbestendigheid of gevoel voor de mens. Kijk maar eens wat dat heeft opgeleverd voor de zorg of het onderwijs.
De waarde van een leven
Elk mensenleven is evenveel waard, we zijn allemaal gelijk. We hebben allemaal het recht om in vrede en vrijheid te leven en te beschikken over dat wat we in essentie nodig hebben. Maar door de plek waar je wordt geboren krijg je op de een of andere manier andere rechten. Wij mensen zijn de enige diersoort die dit aan elkaar op kunnen leggen. Er zijn me geen olifantenvergaderingen bekend waarin ze elkaar vertelden dat de een minder waard was dan de ander. En dat is wat wij wel doen. Wij laten mensen vallen als ze niet in het systeem passen en andere keuzes maken. Lange tijd werd je niet begrepen als je uit het systeem wilde stappen. En ook nu wordt het je nog niet gemakkelijk gemaakt dat te doen.
Steeds meer geld verdienen
Aan de andere kant zijn er steeds meer mensen die vinden dat je het waard bent om veel meer te verdienen. En gaan er steeds meer mensen voor het grote geld. Omdat ze het verdiend hebben. Maar wat je echt verdiend is een leven in goede gezondheid, vol liefde en lieve mensen om je heen. En de tijd om je om anderen te bekommeren en hulp te bieden als dat nodig is. Ik wil niet zeggen dat er iets mis is met geld verdienen. Maar ik denk wel dat we moeten blijven kijken naar de echte waarde van geld en dat wat je in het leven echt nodig hebt. Geld neem je uiteindelijk toch je graf niet mee in.