We zijn op een punt aangekomen in de geschiedenis waarin we kunnen kiezen. Er staat veel te schudden en steeds meer mensen openen hun ogen dat het anders kan. De vraag is natuurlijk wel, gaan we dat ook daadwerkelijk doen? Gaan we door zoals we altijd deden? Of we gaan verder op een andere manier? Zoals ik eerder al schreef is de kans groot dat als we doorgaan zoals we altijd deden, wij mensen dan op een gegeven moment het loodje wel leggen. Mij persoonlijk maakt het niet zoveel uit wat er gebeurt, maar ik ben wel bereid mijn steentje bij te dragen. Al weet ik niet of ik kostte wat kost alles op zou geven waar ik nu aan gewend ben geraakt.
Je bent niet goed zoals je bent
Daarom was ik des te meer geraakt door een blog van Rutger Bregman. Een schrijver die onze dagelijkse problematiek vaak in een ander daglicht weet te zetten. Soms heel mooi, soms heel confronterend. Dat laatste deed hij deze week in zijn artikel. Daar waar ik eerder al schreef dat je goed bent zoals je bent, schrijft hij dat je juist niet goed bent zoals je bent. Dat je echt meer uit jezelf kunt halen. Hij schetst een aantal prachtige voorbeelden. Ik kan hem voor een groot deel volgen in zijn redenatie. Zeker als hij het heeft over mensen die hun talent verspillen door in banen te blijven hangen waar ze geen toegevoegde waarde leveren. Banen waar ze een beetje in sterven. Bregman geeft een overzicht van banen waarvoor mensen veel betaald krijgen. Hij stelt dat dit ook wel moet, omdat anders niemand het wil doen.
Idealistisch maar niet zo ambitieus
Of dat zo is weet ik niet, maar het grafiekje uit zijn artikel zegt genoeg. Zelf val ik in de categorie mensen die wel idealistisch is, maar niet zo ambitieus. Althans niet ambitieus genoeg om grote projecten aan te pakken en de strijd aan te gaan met de buitenwereld. Ik probeer juist steeds minder te doen, in plaats van meer. Toch denk ik dat we met minder doen ook een grote stap kunnen zetten. Want hoe minder je doet en moet, hoe meer tijd er is voor creatieve oplossingen. Die creatieve oplossingen maken de wereld een beetje mooier. Als we ruimte hebben om die oplossingen samen te creëren, dan ontstaat er weer meer een gevoel van community.
De kracht van creativiteit
Tijdens mijn wandelingen de afgelopen weken luisterde ik naar het boek Big Magic van Elizabeth Gilbert. Waarin zij een pleidooi doet om nooit je creativiteit in de kast te zetten. Omdat creativiteit je leven mooier en interessanter maakt. Het is een geweldig boek omdat het gaat over dat wat ieder mens bezit, de kracht om te creëren. Het enige probleem is dat de ruimte en de tijd om te creëren vaak ontbreekt. Omdat we zo druk zijn om te ‘overleven’. Dus denken we dat we wel creatief gaan doen als we later groot zijn. Of als we een keer de tijd hebben. Maar voor creatieve uitspattingen hoef je niet heel veel tijd te hebben. Als je er slechts een kwartier per dag voor vrij maakt, is het al genoeg. En maakt het je leven een stuk interessanter.
Creativiteit zit in alles
Big magic gaat puur over het plezier van het creëren, niet om het resultaat van de creatie. Wat als je het nu heel leuk vindt om te schilderen, ga dan schilderen. Kijk naar het proces, niet naar het resultaat. Zo werkt het bij mij bijvoorbeeld met koken. Ik vind het heerlijk om te koken en dingen uit te proberen in de keuken. Ik weet dat ik dingen goed op smaak kan brengen, en bijzondere combinaties maak. Maar meestal ziet het er niet heel mooi uit. Ik neem dat voor lief. Want ik geniet van het kookproces, van het experimenteren en de rust die koken me geeft. Dat is ook creativiteit. Hetzelfde geldt voor mijn breiwerken, ze zijn absoluut niet perfect, maar het proces geeft me voldoening en dat is waar het voor mij over gaat.
Laat je creativiteit stromen
Ik geloof dat als we allemaal de tijd en ruimte zouden hebben om onze creativiteit te laten stromen, de wereld er anders uit zou zien. Want zeg nou zelf, over welke dingen verwonder jij je en denk je, volgens mij zou dat heel anders kunnen… En vervolgens laat je het weer liggen omdat het leven weer van alles van je vraagt. Maar wat als je zelf de leiding over je leven kunt nemen en zelf kunt bepalen of jij al dan niet de tijd hebt om te creëren, wat zou dat dan met je doen? Misschien verschillen Rutger Bregman en ik dan niet zo heel erg in onze ideeën. Uiteindelijk gaat het er om je talent in te zetten en te volgen wat je hart je in geeft. Want elke wereldverbeteraar werd ooit ergens gefrustreerd van en besloot het anders te gaan doen.