8 oktober 2018

Op een zonnige septemberdag heb ik met Jennifer Schregel afgesproken aan de rand van Utrecht. We genieten van een van de laatste warme zomerdagen van het jaar en daar genieten we allebei met volle teugen van. Ik vanwege mijn liefde voor de zon, Jennifer houdt echt van de buitenlucht.

“Een paar jaar geleden wist ik echt niet meer wat ik wilde. Ik besloot er even tussenuit te gaan, maar wilde niet alleen maar vakantie vieren en stil zitten. Ik had behoefte aan verdieping. Ik deed al jaren aan yoga en zocht ook daar verdieping, dus ik deed een docentenopleiding. Daar kwam het idee voor Buiten-Yoga op, het was een samenvoeging van alles wat ik tot dan toe had gedaan. Ik had ervaring met het werken met online boekingssystemen, marketing en events, ik vond het geweldig om buiten yoga te doen en wilde iets anders met mijn leven. Ik wilde iets moois in de wereld neerzetten, waarmee ik mensen kan inspireren vaker naar buiten te gaan.”

Buiten-Yoga is het platform waar iedereen die van ‘buiten spelen’ houdt yogalessen kan vinden. Je hoeft geen yoga-ervaring te hebben, het is juist ook een goede plek om yoga te ontdekken. De vrijheid van de buitenlucht maken yoga speels en toegankelijk.

“Dat is ook wat ik met het platform wil brengen, het is vaak zo strict als je yoga in een studio doet, ik wil er een vrolijke noot aan toevoegen. Als je buiten yoga doet heb je ook te maken met de weersomstandigheden, die maken dat je makkelijker valt, dat zorgt voor wat minder strictheid in de lessen. Yoga in de buitenlucht kun je altijd doen, je hoeft geen abonnement te hebben, je kunt aansluiten bij de lessen die er aangeboden worden. Dat is natuurlijk geweldig in de zomer als de zon schijnt, en een uitdaging als het minder weer is. Een paar jaar geleden deed ik op een winderige dag in december yoga op het dak van Nemo, later die dag deed ik voor het goede doel een les in Breda, geweldig! Ik ben dan ook wel echt een buitenmens, in een yogastudio heb ik al snel het gevoel dat ik niet volop kan ademen. Buiten voel ik me letterlijk groeien, ik voel hoe mijn longen zich met verse lucht vullen, waardoor ik dieper in de houdingen kom.”

Jennifer besloot vier jaar geleden het roer om te gooien. Van een fase waarin ze vond dat ze alles moest, besloot ze alleen nog te volgen wat ze zelf wilt. “Het gaat over het vinden van balans, over proberen, over niet bedenken wat ik wil, maar steeds uitproberen, stappen zetten en bijsturen. Het gaat over het volgen van je intuïtie. Zo kwam niet alleen Buiten-Yoga uit de lucht vallen, zo heb ik ook mijn huis gevonden. Ik had een plaatje in mijn hoofd en gek genoeg stond dat huis in Bakkum, in de omgeving waar ik ben opgegroeid. Ik had nooit gedacht dat ik daar nog terug zou keren.” Na jaren in Amsterdam gewoond en gewerkt te hebben heeft Jennifer nu best of both worlds. Ze werkt twee dagen per week in Amsterdam en gaat ’s avonds weer terug naar haar heerlijke plek buiten de stad.

“Buiten-Yoga is de plek waar yogadocenten en yogaliefhebbers, maar ook mensen die yoga willen ontdekken, elkaar ontmoeten. Iedereen is open-minded, down to earth en grote kans dat je meteen een gesprek met diepgang hebt, omdat iedereen op een bepaalde manier bewust in het leven staat en dat met elkaar wil delen.”

Buiten-Yoga is niet alleen een online platform waar yogaliefhebbers yogalessen in de buitenlucht kunnen vinden. Jennifer heeft ook een achterliggende gedachte met Buiten-Yoga. Ze wil mensen weer in contact brengen met de natuur en met hun eigen natuur. Yoga is daar een goede methode voor en de buitenlucht versterkt dit nog meer. Daarnaast ontdekken mensen nieuwe plekken als ze buiten yoga beoefenen en zo leren ze hun land weer op een nieuwe manier kennen. “Soms heb je een goede reden nodiig om ergens anders heen te gaan en door yogalessen op bijzondere plekken aan te bieden, komen mensen op die plekken en leren ze hun eigen land of de omgeving waar ze wonen steeds beter kennen. Zelf doe ik de hele zomer buiten yoga en het is zo leuk wat er dan verder nog gebeurd na zo’n les. Ik ben een groot fan van lessen ’s zomers op het strand, bijvoorbeeld op een van mijn favoriete locaties bij Woodstock in Bloemendaal aan Zee. Na de les blijven mensen daar vaak lang hangen en dan ontstaan er mooie gesprekken, vriendschappen of zakelijke relaties. De les begint ’s ochtends om 10.00 uur en soms zitten we er ’s avonds nog en dansen we met onze blote voeten in het zand voor we weer naar huis gaan. Verder wil ik yogadocenten (die niet altijd voldoende leerlingen voor hun lessen kunnen vinden) een platform bieden hun lessen te promoten).”

“Buiten-Yoga past helemaal in mijn leven. Ik houd van buiten sporten, dat heb ik altijd al gedaan en dat ik dat nu in mijn werk kan toepassen, dat maakt het compleet. Maar het is niet alleen het buiten kunnen spelen, het is ook het ontmoeten van nieuwe mensen, de vrijheid van eigen baas zijn, het steeds weer verder kunnen ontwikkelen en groeien. De spontaniteit en speelsheid die ik steeds weer ervaar maken het fantastisch.”

“Het gaat in mijn leven over de zoektocht naar balans, in mijn eigen leven heb ik die nu vrij goed gevonden. Ik heb balans in het werk dat ik doe, in spanning en ontspanning en ook in yoga vind ik veel meer balans. Zo was het voor mij 15 jaar geleden toen ik begon echt een fysieke bezigheid en was ik helemaal niet bezig met het filosofische, geestelijke aspect. Gaandeweg ben ik dat steeds meer gaan omarmen en eigen maak voel ik steeds meer een verdieping in mezelf en begin ik dingen beter te begrijpen. Het geeft me nu meer rust. Ik gebruik yoga ook als ik een keuze moet maken. Als ik bijvoorbeeld heel hard nadenk over een keuze die ik moet maken, dan weet ik dat ik yoga moet doen. Na een les ben ik helderder en meer in contact met mijn gevoel, dan weet ik wel wat ik moet doen. Het antwoord komt als je het los laat en dat is soms heel frustrerend, omdat we vaak zo graag willen weten waar het naartoe gaat.”

Jennifer heeft met Buiten-Yoga ondertussen een bijzondere groei doorgemaakt. “Ook op persoonlijk vlak groei je mee. Na zo’n eerste periode is het goed weer even stil te staan, terug te kijken naar wat er is gebeurd en kijken waar het nodig is om bij te sturen in de richting die op dat moment past. Zelf wil ik me ook blijven ontwikkelen en steeds meer focus leggen op de dingen waar ik goed in ben en de meeste energie uit haal. Dat betekent ook helder krijgen waar je minder goed in bent en daar weer creatieve oplossingen voor bedenken. Ik wil nog veel meer mensen in contact brengen met yoga in de buitenlucht en vind het fijn daar mijn eigen ervaringen te kunnen delen. Het gaat over gezond leven, over geluk, over niet-oordelen. Het is een lifestyle, ik wil het speelse blijven uitdragen. Ik wil dat mensen niet wachten op die ene zonnige dag, maar ook leren dansen in de regen!”

Als laatste vraag ik Jennifer wat de mooiste plek is om buiten yoga te doen. “Mijn eigen ‘achtertuin’ is fantastisch, maar daar mag ik eigenlijk niet komen… De karpervijver, vlak achter mijn huis, is een beschermd broedgebied en daar mag je als ‘mens’ dus eigenlijk niet komen. Heel jammer, want het is echt een fantastische plek om op mijn Supboard yoga te doen.”

Na ons gesprek besef ik weer hoe mooi het is als mensen hun hart volgen en dit in een onderneming omzetten. Het is niet altijd eenvoudig, maar de passie waarmee mensen werken als ze doen wat diep van binnen komt, is het mooiste dat er is. Blij en geïnspireerd nemen we afscheid, dankbaar voor de verbinding, de zon en de buitenlucht!    

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.