19 november 2022

Deze week ben ik het schrijven en versturen van mijn mail aan het uitstellen. Terwijl ik deze mail probeer te typen, laten de stemmen in mijn hoofd me niet los. Ineens vraag ik me af of mijn mails wel leuk genoeg zijn, wel informatief genoeg of inspirerend.  Soms vind ik het lastig dat er wekelijks een groot aantal mensen is dat mijn mails leest, terwijl ik niet weet wat ze daarvan vinden. En dus was ik bijna in staat de handdoek in de ring te gooien. Toch maakt die ervaring die ik dan heb toch weer een verhaal los.

Soms gaat angst met je aan de haal

Angst is een van de grote drijvers om dingen niet te doen. Maar de vraag is, waar komt angst vandaan en welke functie heeft het? De afgelopen weken heb ik heel veel angsten onder ogen moeten zien. Voorafgaand en tijdens mijn reis naar Griekenland vond ik echt alles spannend. Nu wist ik uit ervaring dat die angsten me niet veel verder gingen helpen. Omdat ze me zelfs zover konden krijgen om niet de trein in te stappen en mijn verblijf in Griekenland volledig te annuleren.

Maak je angst niet allesoverheersend

‘Gelukkig’ was ik deze angsten al vaker tegengekomen en besloot ik ze dit minder ruimte te geven. Ze mochten er zijn, maar niet allesoverheersend. Ik probeerde zelfs af en toe met ze in gesprek te gaan. Toch heeft mijn lichaam een enorme berg stress te verwerken gehad. En terwijl ik me allerlei angsten had ingebeeld, kreeg ik te maken met iets waar ik me niet op kon voorbereiden, een aardbeving. Als je wilt weten hoe ik dat ervaren heb, lees dan mijn persoonlijke blog hierover.

Verandering vraagt veel

Vorige week schreef ik al over het idee dat we allemaal vastzitten in onze eigen ‘systemen’. En dat we bang zijn om daaruit te stappen. Logisch ook, want het is niet gemakkelijk alles wat je kent achter je te laten. En dat geldt niet alleen voor de plek waar je woont, het werk wat je doet of de relatie waar je in zit. Het geldt ook voor gedrag, ook daar kun je heel goed in vast zitten. Verandering vraagt vaak veel van je. Het vraagt je nieuwe patronen aan te leren. Nieuwe paden aan te leggen in je brein. En dat heeft tijd nodig. Maar we willen verandering graag meteen zien. Als je een doel stelt, wil je morgen resultaat. Toch weet je echt wel dat het niet lukt om in een keer 10 kilo af te vallen. Daar heb je tijd voor nodig. Hetzelfde geldt met je leven veranderen op andere vlakken.

Geef jezelf de tijd

Vorig week ontmoette ik een vrouw die me vertelde dat ze ooit was begonnen met mindfulness, maar na een paar keer alweer was gestopt. Het lukte haar niet haar gedachten stil te zetten. En dat is dus precies waar het vaak fout gaat met veranderen. Je probeert iets en het lukt niet meteen en dus stop je weer. Een herkenbaar verschijnsel. Ook ik heb daar last van. Daarom helpt het soms om samen met anderen een doel te stellen en met elkaar door de moeilijke momenten heen te gaan. Verandering gaat soms met grote, maar meestal met kleine stapjes. En het gaat gepaard met grote en kleinere angsten. Als je in staat bent te zien dat dit er allemaal bij hoort, wordt het gemakkelijker door te blijven gaan op de weg die je hebt ingezet.

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.