3 november 2023

Deel blog:

consistent schrijven en publiceren
Als je als ondernemer zichtbaar wilt zijn, zijn er allerlei mogelijkheden om je te laten zien. Je kunt posten en adverteren op social media, op podia staan, artikelen schrijven voor bladen of blogs of je eigen verhalen delen via je eigen blog. De vraag is natuurlijk wat is het voordeel van consisten schrijven en publiceren. Is het zinvol? En wat levert het je op?
Het is zinvol, maar lang niet altijd om de redenen die je met je hoofd bedenkt! In de zomer van 2022 besloot ik mij opnieuw te wijden aan een schrijfproject. Mijn doel minimaal een half jaar consistent elke week een blog schrijven èn publiceren. Ik startte met het doel de wereld te veranderen met de verhalen die ik schreef. Ik wilde het hebben over duurzaamheid, gezonde voeding en allerlei zaken die de wereld een betere plek zouden maken, want we hadden nu eenmaal een klimaatprobleem en ik zou wel even helpen dit op te lossen.
Maar hoe leuk dat idee ook leek bij de start, naarmate de weken vorderden, begon ik weer steeds meer mijn persoonlijke verhaal te delen. Ik maakte zoveel mee en leerde zoveel dat ik vooral wilde delen wat me dagelijks bezighield. Ik schreef over het proces van opnieuw alles achterlaten en de reis naar een leven dat beter bij mij paste dan het leven dat ik leidde. Na een paar maanden besefte ik mij dat het delen van mijn persoonlijke ervaringen een belangrijke leidraad is in mijn verhalen. Niet omdat ik mezelf nu zo geweldig vind, maar omdat ik de ontdekkingen doe niet alleen voor mezelf houden. Omdat wat ik meemaak thema’s zijn die universeel zijn. Ik leef misschien wel een ander leven dan jij, maar ben nog steeds een mens en heb in dit leven mijn lessen te leren.

 

Een jaar lang consistent schrijven en publiceren

Met die verandering voelde ik me gelukkiger, maar ik voelde ook schaamte. Ik vroeg me af of ik echt geen verhalen kon delen van een afstand van mijn eigen leven? Ik vroeg me af waarom ik altijd mijn eigen verhaal nodig had om een punt te maken? Toen ik die twijfel neerlegde bij mijn lezers, vertelden ze me dat ze blij waren met mijn persoonlijke verhalen, dus ging ik door. Ik wilde vanuit mijn hart delen wat ik voelde en dat deed ik. Ondertussen zijn we ruim een jaar verder en schrijf ik nog steeds elke week.

Na een half jaar was het tijd voor verandering. Ik had besloten naar Griekenland te verhuizen en wist al snel dat ik daar zou blijven. En terwijl ik deze stap zette, voelde ik de behoefte aan een verandering van taal. En ook een verandering van platform om te publiceren. Dus verhuisde ik mijn blog van mijn eigen site naar Substack.

Wat is Substack vraag je je af? Het is een platform waar schrijvers hun verhalen delen en verbinding leggen met hun lezers. Sommigen gebruiken het gewoon als nieuwsbrieftool, anderen koppelen ook abonnementen aan hun publicatie. Er zijn veel journalisten en bekende schrijvers al overgestapt naar dit platform omdat het ze het verdienmodel interessanter vinden.

 

Mijn redenen om naar Substack te verhuizen

Ik stapte in maart 2023 over naar Substack. Daar had ik verschillende redenen voor, ik wilde:

 1. mijn horizon verbreden en ontdekken wat dit platform mij kon bieden.
 2. de optie toevoegen voor mensen om betalend abonnee van mijn publicatie te worden. Als schrijver zijn mijn verhalen mijn inkomen. En ik vond dat het tijd werd daar geld mee te verdienen.
 3. een groep gelijkgestemden bij elkaar brengen die verhalen wilden delen over de onderwerpen waar ik over schreef. Ik voelde dat Substack de perfecte plek zou zijn om deze combinatie te maken.

De 5 lessen die ik leerde na een jaar consistent schrijven en publiceren

Maar alles wat ik wilde toen ik overstapte, heb ik nog niet gerealiseerd. Maar het leerde me zoveel meer!
 1. Schrijven is een voortdurend proces van leren en helen
  Schrijven kan helpen bepaalde dingen in je leven te helen. Consistent schrijven en publiceren helpt je daarnaast vooral om je eigen stem te vinden en de diepgang en essentie van jouw authentieke verhaal. Als je voor jezelf schrijft, leer je andere dingen dan wanneer je je verhaal ook publiceert. Schrijven voor een publiek laat je nadenken over het verhaal dat je wilt vertellen. Door te redigeren en herschrijven kom je tot de essentie van je verhaal en hierdoor kun je groeien als schrijver èn als persoon. Dit is vooral belangrijk als je bloggen gebruikt als een manier om meer te delen over het werk dat je doet.Door een jaar lang te schrijven kwam ik uit bij de essentie van mijn schrijven: mijn persoonlijke verhalen delen, om je te laten zien dat je je leven kunt veranderen, ongeacht de omstandigheden waarin je je bevindt. En niet onbelangrijk, mijn missie om verhalen in te zetten als instrument voor heling.
 2. Een hulpmiddel om geld te verdienen?
  Ik dacht dat het gemakkelijk zou zijn om geld te verdienen met mijn schrijven door naar Substack te verhuizen, maar tot nu toe is dat niet gebeurd. De community die ik wilde creëren is nog niet tot stand gekomen en na wat gedegen zelfonderzoek weet ik ook waarom. Ik had dit jaar nodig om mijn stem te vinden. Om te begrijpen waarom ik schrijf over de dingen die in mijn leven gebeuren. Naarmate het jaar vorderde, zag ik de verhalen die ik schrijf veranderen. Er is een groot verschil tussen mijn eerste en mijn laatste bericht en ik weet dat ik vooruitgang zal boeken met elk stuk dat ik schrijf. Eindelijk zie ik de essentie ervan. De overstap naar Substack ging uiteindelijk niet over geld verdienen, maar over het vinden van mijn eigen stem. Mijn ware publiek vinden en veel gedachten en ideeën over mezelf en de wereld loslaten die niet waar waren.
 3. Elke schrijver heeft zijn eigen stem en aanpak
  Aan het begin van mijn Substack wilde ik een aantal onderwerpen klaar hebben om over te schrijven. Ik schreef over onderwerpen als speelsheid en de waarheid: ik wilde lesgeven, mensen iets leren. Door te schrijven kwam ik tot de conclusie: ik ben geen leraar. Ik ben een gids, een facilitator, maar zeker geen leraar. Ik ben een expert in hoe ik het leven kan leiden op een manier die het beste bij mij past, in plaats van het leven te leiden waarvan anderen misschien denken dat ik het moet leven. Ik ben een intuïtieve schrijver, dus ik schrijf over onderwerpen die mij inspireren. Mijn intuïtie is mijn gids en dat heeft mij de meeste vreugde gebracht in mijn leven en in mijn schrijven.Het helpt mij om dit nu te zien en volledig in deze reis te stappen en anderen te helpen ook vanuit verbinding te schrijven.
 4. Consistentie stimuleert creativiteit
  Ik ben een groot fan van het laten stromen van het leven zoals het wil. Ik doe niet aan schema’s of strikte regimes. Maar het hebben van een consistente schrijfgewoonte helpt echt om je creativiteit te laten stromen. Ik schrijf dus bijna elke dag. Ik gebruik schrijven om mezelf en de wereld waarin ik leef te begrijpen. Het helpt me te helen en de wijsheid te zien die ik al in me heb. Het helpt mij om te luisteren naar wat er in mij gebeurt en wat ik kan doen om dingen te veranderen. Als je verhalen wilt schrijven en publiceren, begin dan met een consistente schrijfroutine, totdat het normaal voor je is om bijna elke dag te schrijven. En je verhalen in te zetten als gidsen op het pad dat jij te bewandelen hebt in dit leven. Als je hier hulp bij wilt, meld je dan zeker aan voor Write your life, voor jouw dagelijkse portie schrijfinspiratie.
 5. Schrijven kan levens veranderen
  Schrijven is het leukste wat ik elke dag kan doen. Het wekt mijn vreugde en het is nog vreugdevoller wanneer een blog of artikel de inspiratie van mijn lezers aanwakkert. Maar schrijven kan eenzaam voelen als er geen reacties komen. Hoewel je de statistieken kunt zien van hoeveel mensen je e-mail hebben geopend, wil dat nog niet zeggen dat ze je stuk hebben gelezen.
  Toch weet je nooit welke impact jouw verhaal op iemands leven heeft. Met twintig jaar schrijfervaring weet ik dat elk stuk dat ik schrijf een impact heeft op iemands leven. Misschien vertellen ze het je niet (en ja, dat is k*), misschien vertellen ze het je na 10 jaar (dit is ook k*, maar iets minder erg 😉 of reageren ze meteen op je bericht (dit is puur genieten!!). Maar laat een gebrek aan respons je schrijven nooit tegenhouden, want je kunt levens veranderen met de verhalen die je deelt. Al is het alleen je eigen leven, is het al goud waard!

Wil jij schrijven inzetten als tool om je leven te veranderen? Sluit je dan aan bij de online Write your Life community.

Write your life

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.