22 maart 2020

Het Corona-virus, een moment om stil te staan, terwijl het ook allemaal door lijkt te moeten gaan. De economie moet blijven draaien en daarom zitten heel veel mensen nu in angst. Niet eens zozeer de angst om ziek te worden of dood te gaan, maar om geen inkomen meer te hebben. Een paar maanden geleden had ik al in deze situatie gezeten, toen ik zelf besloot te blijven vertrouwen dat als ik doe wat goed voelt voor mij, het financieel ook goed zou komen. Dat was een spannende beslissing, maar wel een die er voor zorgde dat ik me nu over geld niet zoveel zorgen maak. Er vielen me wel een paar dingen op die ik graag met je deel.

Ondernemen in tijden van corona

De eerste dagen vorige week ging ik mee in het gekkenhuis, iedereen probeerde zijn hoofd boven water te houden en direct zijn business aan te passen aan de omstandigheden. Maar hoe kun je reageren als je nog nooit iets als dit hebt meegemaakt? Iedereen wordt op een andere manier geraakt en tegelijkertijd worden alle zzp’ers over een kam geschoren. Maar hoe kun je mijn business (die voor een groot deel gewoon door kan lopen als ik vanuit huis moet werken, dat deed ik toch al 60% van mijn tijd) nu vergelijken met de business van een kapper of nagelstyliste die hun huur moeten blijven betalen en ineens hun deuren moeten sluiten.

Nu geloof ik dat je als ondernemer bovenmatig creatief bent (anders was je niet gaan ondernemen), dus verzin je op een gegeven moment wel een oplossing voor wat je tegenkomt. Ook voor iets als dit…

Die oplossing heb je misschien niet meteen. Daar kunnen een paar weken over heen gaan. En dat is oké. Het moet niet zo zijn dat de wereld vergaat omdat we een paar weken thuis moeten zitten. En we moeten vooral niet uit angst alles afzeggen wat we afgesproken hebben en ons geld angstvallig vasthouden.

Blijf elkaar steunen, juist nu

Als ik twee dingen geleerd heb in mijn leven de afgelopen jaren is het dat je kunt vertrouwen dat het goed komt, al is de oplossing anders dan je kunt bedenken. En dat je op je bordje krijgt wat je aan kunt. Kennelijk is het duidelijk dat we dit met z’n allen aan kunnen en dat zie je ook aan de wendbaarheid en de snelheid waarmee we ons toch aan de situatie aanpassen. Ik heb het gevoel dat we na een week al wat meer gewend zijn en de emoties die er zijn allemaal wat meer een plek hebben gekregen.

Meebewegen met wat is

Het meest opvallende vind ik dat we direct verwachten dat de overheid ons gaat steunen, omdat zij ons deze maatregelen opleggen. Tegelijkertijd voel ik ook dat we de economie draaiend moeten houden, en dat we vooral de kleine zelfstandigen moeten steunen zolang als dat kan. Voordat straks alleen de grote reuzen blijven bestaan en de overheid alsnog gelijk krijgt dat wij zelfstandigen beter weer in loondienst kunnen gaan. Blijf dus vooral nu creatief en zet niet meteen al je opdrachten en uitgaven stop, wat jij een ander aan doet, zal een ander ook jou aandoen, dus dat betekent meteen dat jouw financiële stroom ook stopt.

Gelukkig zie ik heel veel creatieve ondernemers naar boven komen. Bij een van mijn favoriete cafés in Utrecht kun je afhaalmaaltijden bestellen en ophalen, ik zie ondernemers hun diensten online aanbieden en bij mijn voormalig werkgever besluiten ze hun taarten te gaan bezorgen. Ik zie ook mensen die besluiten tijdelijk iets heel anders te gaan doen, omdat ze voelen dat dat de bedoeling is.

Vertrouwen blijven houden

Ik geloof niet dat de wereld vergaat niet door dit virus, ik denk dat we er alleen maar beter van worden. Juist doordat we nu gedwongen worden stil te staan, kunnen we een wereld creëren die liefdevoller en duurzamer is. Juist nu kun je je eigen gedrag onder de loep nemen en ontdekken wat echt belangrijk voor je is.

Vertrouwen het is en blijft een groot thema in mijn leven. Ik heb besloten deze fase niet te laten overschaduwen door angst en te blijven vertrouwen. Dat zal met horten en stoten gaan, maar ik geloof dat we hier sterker en beter uit komen.

Ik deel mijn inzichten regelmatig via Instagram, leuk als je me daar ook volgt.

 

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.